Понеділок, 7 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Новини Конотоп

Як продовжити життя Вашого кота?

Як продовжити життя Вашого кота?

Беручи додому домашнього улюбленця, ми розуміємо, що колись нам доведеться пережити біль утрати, адже життя більшості тварин – коротше людського. Так чи інакше, кожен власник пухнастика іноді замислюється про те, скільки живуть коти, аби зробити життя улюбленця довшим та сповненим турботи.

Які фактори впливають на тривалість життя котів?

 Скільки житиме і радуватиме вас пухнастик, здебільшого залежить від генетики та спадковостей тваринки, умов утримання, ветеринарного догляду.

Наприклад, більшість домашніх безпородних котів живуть, у середньому 12 -15 років. Хоча відомі поодинокі випадки, коли улюбленці родини проживали 20 – 30 та більше років. Адже домашні кішки вакциновані, добре харчуються, п’ють чисту воду, стерилізовані (а коти кастровані). До того ж – вони захищені від небезпек, які їх чатують на вулиці.

Серед породистих котів довгожителями вважають бурманських та бірманських котів, які живуть більше 14 років. Найменше – біля 7 років – живуть сфінкси. Метиси та сіамські коти – близько 11,5 років. Бенгальські – 8, 5 років. За даними дослідників, чистокровні представники порід живуть менше, аніж коти змішаних порід. 

Вуличні бродячі коти та кішки часто не живуть більше трьох-п’яти років: мруть від голоду та замерзають в морози, їх роздирають собаки, гинуть під колесами автівок чи помирають від вірусних та інфекційних хвороб. Отож, якщо думаєте взяти додому пухнастика – дайте прихисток безпритульному, і він віддячить вам ніжністю, ласкою й турботою.

Аби кіт не хворів та жив довго, підберіть йому правильний корм

Підбираючи раціон, враховуйте вік, активність тваринки та її особливості. 

Наприклад, виробники давно розробили збалансовані корма для кошенят, для кастрованих чи стерилізованих тваринок. Так, для останніх важливо, щоб раціон містив вітаміни А, D, Е,С, В, тоді як вміст мінералів, як-то фосфор, калій, магній був низьким. У щоденному раціоні котика повинно бути вдосталь білка, вітамінів та необхідних мінералів. 

Наприклад, рибу не рекомендується давати котам: надмірний вміст мінералів може призвести до сечокам’яної хвороби, рахіту, порушення обміну речовин. Кістки можуть застрягнути у стравоході і пошкодити його.

Молоко теж не варто давати. Для котів (окрім маленьких кошенят) молоко – алерген і може спровокувати діарею.  

Чому кастровані, стерилізовані коти живуть довше?

За статистикою, своєчасна кастрація чи стерилізація продовжує вік котів до 18 років. Це пов’язано з тим, що така медична операція дозволяє уникнути ряду захворювань, які викликають гормони. Так гормональний фон вирівнюється, у тварин зникає деструктивна поведінка: втікання на вулицю у пошуках самки чи самця, мічення території, агресивність та нервозність.

Грайтеся зі своїм котом!

Як і для людей, фізична активність котів – запорука здоров’я та довголіття. Заохочуйте котів гратися, бігати, стрибати. Зокрема це важливо для котів у віці. Це покращить гнучкість суглобів, сприятиме зміцненню м’язів, підтриманню оптимальної ваги, а значить, дозволить уникнути захворювань серця, судин, обміну речовин.

Як збільшити тривалість життя пухнастика?

Аби ваш улюбленець чи улюблениця жили довше, варто дотримуватися основних правил утримання:

  • Не випускайте котів на самовигул;
  • Каструйте/стерилізуйте тварин;
  • Заохочуйте котів та кішок до активних ігор;
  • Підбирайте коректний раціон, подбайте про збалансоване харчування;
  • Стежте за самопочуттям улюбленців, своєчасно обстежуйте та лікуйте.

Схожі публікації