Середа, 23 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

“Безпідставні чутки”. КНДР заперечує відправку військ на допомогу Росії

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин (у центрі) контролює навчання артилерії в Північній Кореї 7 березня 2024 року. AP/Корейське інформаційне агентство

Північна Корея в понеділок, 21 жовтня, відкинула як “безпідставні чутки” звинувачення, що КНДР відправляє солдатів воювати на боці Росії у війні в Україні. Представник Північної Кореї в ООН заявив, що відносини КНДР з Москвою є “легітимними і заснованими на співпраці”.

Про це повідомляє Yonhap.

Йдеться про перший публічний коментар північнокорейського чиновника після того, як минулого тижня розвідувальне агентство Південної Кореї повідомило, що Північна Корея вирішила відправити близько 12 000 військових для участі у війні Росії в Україні, і вже відправила 1500 солдатів до Владивостока для проходження адаптаційного тренінгу.

“Що стосується так званого військового співробітництва з Росією, то моя делегація не вважає за потрібне коментувати такі безпідставні стереотипні чутки, спрямовані на очорнення іміджу КНДР і підрив законних, дружніх і партнерських відносин між двома суверенними державами”, — заявив представник Північної Кореї в ООН під час засідання Першого комітету Генеральної Асамблеї ООН з питань роззброєння і міжнародної безпеки.

Як відзначає Yonhap, на окремому засіданні Ради Безпеки ООН у понеділок посол Південної Кореї в ООН Хван Джун Кук закликав до негайного припинення зростаючої військової співпраці між Північною Кореєю і Росією, яка потенційно робить КНДР “активною воюючою стороною у війні”.

“Ми добре знаємо, що Північна Корея є звичним порушником міжнародних норм і резолюцій Ради Безпеки. Однак останні дії Пхеньяна нас навіть здивували”, — сказав Хван.

Він засудив Росію за те, що вона з відчаю “пішла на авантюру”, залучивши до своєї агресії третю країну.

“Важко повірити, що постійний член Ради Безпеки може піти на таку авантюру і змінити хід війни, — сказав Хван. — Росія і Північна Корея повинні негайно припинити порушувати міжнародні зобов'язання”.

Що відомо про інформацію щодо залучення військових з КНДР у війну проти України

13 жовтня президент Володимир Зеленський заявляв, що Росія та КНДР "нарощують союзництво" і вже йдеться не тільки про постачання зброї, яка використовується проти України, а й про "передачу людей" до російських військ. Уже 14 жовтня Зеленський заявив, що Північна Корея "фактично включилась" у війну проти України.

14 жовтня керівник Росії Володимир Путін вніс на розгляд до російської Держдуми проєкт про ратифікацію договору про "всеосяжне стратегічне партнерство" між РФ та Північною Кореєю. Росія та КНДР підписали цей договір 19 червня 2024 року.

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що близько 11 тисяч солдатів з КНДР готують воювати в Україні.

Раніше джерела Суспільного у розвідці повідомляли, що на Далекому Сході Росії для війни в Україні готують десять тисяч солдатів з КНДР.

Національна розвідувальна служба Південної Кореї повідомила, що КНДР відправила до Росії 1500 північнокорейських спецпризначенців та планує відправити другу групу. Очікується, що загалом Пхеньян відправить на війну проти України 12 тисяч своїх солдатів.

Міністр оборони США Ллойд Остін поки не може підтвердити факт відправлення військ КНДР.

Схожі публікації