Середа, 2 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Новини Охтирка

Питання створення нових робочих місць не втрачає актуальності

Питання створення нових робочих місць не втрачає актуальності

Створення нових робочих місць є одним із завдань Програми зайнятості населення Охтирської міської територіальної громади, серед виконавців якої є управління соціальної та ветеранської політики Охтирської міської ради. Адже потреба у їх створені обумовлена необхідністю зниження рівня безробіття, підвищення ефективної зайнятості населення та продуктивності праці, зростання добробуту громадян.

 

Днями це питання розглянуто на засіданні міської робочої групи з  питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення, яке відбулось під головуванням заступника міського голови Людмили СТАВИЦЬКОЇ.

 

У І півріччі 2024 року в усіх сферах економічної діяльності громади створено 177 нових робочих місць, у т.ч. у юридичних осіб – 9, у фізичних осіб-підприємців – 168.

 

Найбільше робочих місць  у січні – червні 2024 року створено у сфері оптової та роздрібної торгівлі – 79, промисловості – 13, надання послуг перукарнями та салонами краси – 10, охорони здоров’я – 9,  по 8 робочих місць створено у сфері комп’ютерного програмування та проведення будівельно-монтажних робіт, надання інших інформаційних послуг – 6, вантажного автомобільного транспорту – 5, технічне обслуговування та ремонт  автотранспортних засобів – 4, лісопильного та стругального виробництва  – 3, діяльності ресторанів, надання послуг мобільного харчування – 3, освіта – 3, будівництво – 2, оброблення даних, розміщення інформації на веб-узлах – 2, ремонт побутових виробів та предметів особистого вжитку – 2 та ін.

 

Однією з проблем, які впливають на рівень створення нових робочих місць  є неофіційне працевлаштування.  На перший погляд, здається, що це вигідно, як для роботодавця так і для робітника. Адже, перший – не сплачує податки та внески, а другий – отримує  достатню  суму  заробітку, але при цьому не отримує соціального захисту.  В результаті,  багато людей свідомо обкрадають самі себе, а бюджет громади недоотримує податки.

 

За результатами розгляду питання членами міської робочої групи  прийнято рішення в межах повноважень продовжувати роз’яснювальну роботу з роботодавцями і працівниками щодо ризиків  використання нелегальної праці та виплати заробітної плати «в конвертах».

 

 

Схожі публікації