Війна

МОЗ: армія РФ пошкодила 1633 українські медзаклади, повністю зруйновано — 222

Наслідки удару по дитячій лікарні “Охматдит” у Києві 8 липня 2024 року. REUTERS/Gleb Garanich

Від початку повномасштабної війни російська армія пошкодила 1663 українські медзаклади. Ще 222 — зруйновано вщент.

Такі дані навели у Міністерстві охорони здоров'я (МОЗ) станом на 30 вересня.

"Найбільших втрат зазнали об’єкти медзакладів у Харківській, Донецькій, Миколаївській, Київській, Чернігівській, Дніпропетровській, Херсонській та Запорізькій областях", — йдеться у повідомленні.

У МОЗ зазначили, що отримати вичерпну інформацію щодо ступеня руйнувань лікарень на тимчасово окупованих територіях наразі неможливо.

Крім того, на цей час росіяни пошкодили 221 автівку екстреної медичної допомоги, знищили 261 та захопили 125.

Водночас у відомстві поінформували, що вже вдалося повністю відновити 532 медзаклади та ще 353 – частково.

"Найбільше об’єктів відновлено у Миколаївській, Дніпропетровській, Київській, Харківській та Чернігівській областях. Йдеться про медзаклади, які були звільнені від окупації, а також ті, які зазнали невеликих ушкоджень: вибиття вікон, знищення покрівлі, пошкодження фасаду тощо. Роботи з відновлення триватимуть й надалі", — додали у МОЗ.

Раніше у МОЗ повідомляли, що з початку російського вторгнення в лютому 2022 року через російські обстріли загинули понад 100 цивільних медичних працівників.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну підтвердила 1940 атак на українську медичну систему. Це найбільша кількість, яку ВООЗ верифікувала в будь-якій надзвичайній гуманітарній ситуації. Згідно з даними ВООЗ, 42% усіх атак з 2022 року припали на первинну медичну допомогу.

Схожі публікації