Війна

Прем’єр Грузії прокоментував світлини руйнувань України на банерах з передвиборчою рекламою “Грузинської мрії”

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе на саміті Європейської політичної спільноти, Велика Британія, 18 липня 2024 року. Irakli Kobakhidze/Facebook

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе прокоментував використання у політичній рекламі напередодні парламентських виборів керівної партії "Грузинська мрія" зображень українських міст, які були зруйновані від російських обстрілів.

Про це повідомляє "Эхо Кавказа".

На запитання до Кобахідзе, якби Україна використовувала кадри Сухумі у передвиборчих цілях, чи це було б для нього "дружнім жестом чи моральним вчинком"? Він відповів:

"Я пам'ятаю, що українці активно використовували ці кадри з різною метою, в тому числі й в гумористичних, але це інше питання. Сьогодні ми говоримо про наслідки війни загалом і про те, чого ми уникли для нашої країни у 2022-2023 роках, і чого слід уникати. Це найголовніше, виходячи із цих парламентських виборів і після виборів", — сказав грузинський прем'єр.

Кобахідзе також прокоментував заяву Міністерства закордонних справ України щодо цього.

"Те, що відбувається в Україні, є неприйнятним. Щодо цієї заяви, я не коментуватиму її. Що стосується порівняння війни та миру, то для суспільства важливо зробити правильний вибір, який зображений на цих банерах, якого ми уникаємо ціною дуже великої боротьби, у тому числі у 2022-2023 роках. Нашу країну спіткала б така ж доля, якби ми не вчинили правильно", – сказав він і наголосив, що грузини мають "добре розуміти, якою є ціна війни".

Що цьому передувало

Раніше стало відомо, що грузинська керівна партія "Грузинська мрія" розмістила на своїх передвиборчих рекламних банерах фотографії руйнувань в Україні через війну. На плакатах є написи "Ні війні" та перекреслені назви опозиційних партій Грузії. Парламентські вибори у країні відбудуться 26 жовтня.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, чия політична позиція не збігається з намірами "Грузинської мрії" щодо розвитку країни, розкритикувала таке оформлення банерів.

"Я ще не бачила нічого настільки ганебного, настільки образливого для нашої культури, традицій, історії, віри… Як жалюгідно марно і безсоромно пропонувати своєму народу плакат, виготовлений у кузні КДБ!" — написала вона на Facebook.

Реакція українського МЗС

Міністерство закордонних справ України відреагувало на банери "Грузинської мрії".

МЗС "засуджує та вважає неприпустимим" застосування цих зображень в політичній агітації та закликало "Грузинську мрію" та всі інші зацікавлені сторони не використовувати тему війни в Україні для політичної боротьби всередині Грузії.

"Грузинський народ може не боятися нової війни, допоки Україна чинить опір російській агресії. Страшна ціна цього опору — це також ціна миру в Грузії", — наголосили також в українському дипвідомстві.

МЗС висловило сподівання, що парламентські вибори в Грузії пройдуть у мирний та демократичний спосіб, а грузинський народ триматиме курс на приєднання до Євросоюзу та НАТО.

Хоча керівна партія "Грузинська мрія" заявляє, що хоче, аби країна приєдналася до ЄС і НАТО, за останні два роки вона поглибила відносини з Росією.

Схожі публікації