Розповідаємо, які банки з консервацією можна перевертати, а які – ні.
Багато українців роблять на зиму консервацію, заготовляючи салати, варення, компоти, мариновані, солоні овочі, а також м’ясні та рибні консерви.
Для цього використовуються різні типи кришок. Після закручування банки зазвичай перевертають. Однак із деякими так робити категорично не можна.
Ми розібралися, чи потрібно перевертати консервацію насправді.
Чому потрібно перевертати банки після закручування
Досвідчені господині перевертають тільки ті банки, які закриваються спеціальним ключем. Для них використовуються кришки з ущільнювальною гумкою.
Особливість такої консервації в тому, що повітря через теплий вміст банки може почати сильно тиснути на кришку. Перевертання ємності знижує цей тиск і дає змогу вмісту рівномірно охолонути. Так кришка не деформується в процесі.
Крім того, це вважається додатковою стерилізацією, адже спершу гарячий салат, джем чи компот покриває тільки частину банки, а після перевертання – всю іншу поверхню.
Потім консервацію загортають і залишають остигати. На це йде близько трьох-чотирьох днів. Згодом “закрутки” перевертають і прибирають на зберігання.
Недосвідчені господині часто задаються запитання, чи можна не перевертати банки під час консервації. Виявилося, що – так. Це важливе правило, коли використовуються гвинтові кришки.
Чому не можна перевертати банки з гвинтовими кришками
Гвинтові кришки (інша назва “твіст-офф”) останніми роками стають дедалі популярнішими, адже для них не потрібен закаточний ключ. З їхньою допомогою можна щільно закрити банку, не даючи повітрю проникнути всередину. Хоча виробники часто вказують, що консервацію з цими кришками не можна перевертати, далеко не кожен ознайомлюється з інструкцією на етикетці.
Причина криється в полімерному покритті кришки. Після закручування воно розширюється і герметично закриває банку. Коли “закрутка” остигає, всередині виникає вакуум. Саме через нього при відкритті банки з кришкою “твіст-офф” можна почути тихий хлопок.
Якщо ж консервацію перевернути, то полімерне покриття може постраждати і зросте ризик “вибуху”. Усередині виникне надлишковий тиск.
Запам’ятавши, чи можна перевертати банки з кришками, що закручуються, ви забудете про те, що консервація здатна “вибухнути”.