Середа, 2 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

Сибіга: не територіальні компроміси, а повна відповідальність Росії та суверенітет України

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга. Facebook/Andrij Sybiha

Україна не піде на жодні компроміси щодо своєї територіальної цілісності та суверенітету. До того ж принцип "нічого про Україну без України" залишається незмінним.

Про це міністр закордонних справ України Андрій Сибіга заявив під час участі у Варшавському безпековому форумі 1 жовтня.

"Не територіальні компроміси, а повна відповідальність Росії та відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, включно з Кримом. В іншому випадку це буде відкладена війна. Європа не можемо собі дозволити мати сірі зони або заморожені конфлікти”, — заявив міністр.

Він зазначив, що ініційований Володимиром Зеленським "план перемоги" не є заміною "формули миру", а є інструментом, "що сприяє її втіленню". За його словами, "формула миру" залишається єдиним шляхом справедливого миру для України.

Сибіга також нагадав учасникам заходу про ілюзію так званих "червоних ліній" Росії та закликав позбутися страху ескалації. Він зазначив, що після успішної Курської операції Україна остаточно розвіяла російські міфи про "червоні лінії".

Раніше британська щоденна газета Financial Times опублікувала статтю, присвячену ситуації в Україні та візиту української делегації в США минулого тижня. У матеріалі йдеться, що українські посадовці у спілкуванні зі своїм західними колегами нібито стали більш відкритими щодо обговорення потенційної угоди про припинення вогню.

Така угода, йдеться в статті, передбачала б, що російські війська залишились би на захоплених територіях, а Україна отримала б реальні гарантії безпеки.

Речник українського МЗС Георгій Тихий у коментарі Суспільного сказав, що міністр Сибіга під час своїх зустрічей у Нью-Йорку не обговорював жодних територіальних компромісів. Інформація джерела Financial Times щодо обговорення міністром компромісів є неправдивою.

Схожі публікації