Війна

Згуртувати Захід та допомогти Україні: які виклики стоять перед новим головою НАТО Марком Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте на Глобальному саміті миру в Бюргенштоці, Швейцарія, 15 червня 2024 року. REUTERS/Denis Balibouse

Марк Рютте розпочне свою каденцію на посаді очільника Північноатлантичного альянсу 2 жовтня на якій замінить Єнса Столтенберга. Щоб утримати Альянс йому знадобляться всі навички побудови партнерської коаліції, які він "відточив" під час свого прем'єрства у Нідерландах, адже війна в Україні триває, а побоювання щодо наступних кроків Кремля залишається.

Про це йдеться у статті агентства Reuters.

Як пише видання, наразі багато чого залежить від того, чи зможе Рютте досягти консенсусу серед 32 держав-членів НАТО. Його обов'язок захистити майже мільярд людей, що знаходяться під захистом блоку, залежатиме не лише від військової могутності блоку, а й від політичної єдності.

Зазначається, що серед головних викликів, які постануть перед Рютте — можливе повернення "скептика" Дональда Трампа на посаду президента США, країни, яка домінує силою в Альянсі, а також заклики східноєвропейських союзників до додаткових посилень для захисту від Росії та благання України, яка не є членом блоку, про більшу кількість військової допомоги.

При цьому посадовці та дипломати країн-членів Альянсу очікують, що Рютте збереже пріоритети свого попередника Столтенберга. Йдеться про згуртування навколо підтримки Києва, підштовхування країн блоку до збільшення витрат на оборону та залучення США до європейської безпеки.

На новій посаді Рютте знадобляться навички, які він отримав під час керівництва чотирма нідерландськими урядами. За словами ексміністерки оборони Нідерландів Кайси Оллонгрен, Рютте — досвідчений менеджер та політик.

"Той факт, що він настільки досвідчений у пошуку шляхів просування вперед, компромісах, переконуванні та спілкуванні з людьми – я думаю, це буде дуже корисно", – сказала вона у коментарі агентству.

Reuters зазначило, що Оллонгрен та інші описують стиль керівництва Рютте як "надзвичайно активний і практичний", що може стати "шоком" для такої ієрархічної організації, як НАТО.

"Він ніколи не подумає: "О, добре, я можу залишити це на завтра", — сказала Оллонгрен й додала, що Рютте завжди міг поєднувати "ввічливість із рішучістю".

Водночас офіційні особи та дипломати країн-членів НАТО кажуть, що Рютте, можливо, доведеться пом’якшити свою характерну "пристрасть до ощадливості", оскільки оцінками НАТО, 23 із 32 членів цього року досягнуть мети витратити 2% ВВП на оборону, а Нідерланди лише зараз наближаються до цього.

Багато посадовців Альянсу стверджують, що витрати на оборону потрібно буде збільшувати й далі – можливо, до 2,5% ВВП, або навіть більше, через додаткові озброєння для виконання масштабної реконструкції військово-політичного блоку.

Як раніше писало Politico, викликом для Рютте можуть стати країни, які межують з Росією, адже вони обурені низькими витратами Нідерландів на оборону й особливо засмучені тим, що провідну роль в Альянсі завжди відігравали західні або північноєвропейські держави.

Схожі публікації