Війна

Китай таємно постачає зброю Росії — The Times

Очільник Кремля Володимир Путін і лідер Китаю Сі Цзіньпін, Китай, 18 жовтня 2023 року. Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

На Заході вважають, що мають докази, що китайські компанії таємно постачають зброю в Росію, яку вона використовує проти України. Це може означати суттєву ескалацію залученості Пекіна до війни.

Про це пише The Times, посилаючись на неназваного західного посадовця.

Співрозмовник журналістів видання наголосив, що Захід має докази участі неназваної китайської компанії в постачаннях до Росії "низки спеціальних військових безпілотників", які застосовувались в Україні.

Водночас він відмовився розкривати назву компанії, але уточнив, що угода про постачання Росії дронів була виконана у 2023 році.

"Хоча китайський уряд може і не визнавати цього, йому буде важко приховувати свою підтримку, що росте", — додав посадовець, звинувативши Пекін у причетності або поінформованості про постачання.

Крім того, джерела видання підтвердили повідомлення агентства Reuters, опубліковане на початку цього тижня, про те, що РФ, як вважають, створила в Китаї програму розробки та виробництва ударних безпілотників далекого радіусу дії для використання у війні проти України. Журналісти агентства з'ясували, що російська компанія ІЕМЗ "Купол" розробила та провела льотні випробування нової моделі безпілотника "Гарпія-3" (G3) в Китаї.

Схожі публікації