Субота, 28 Вересня, 2024
Війна

У Нідерландах винищувачі F-16 списали з озброєння і передадуть Україні

Українські винищувачі F16 у повітрі під час святкування Дня Повітряних Сил України, 4 серпня 2024 року. REUTERS/Valentyn Ogirenko

Нідерландські Повітряні сили офіційно попрощалися зі своїми останніми винищувачами F-16, які виконали символічний політ над кількома містами країни. Після цієї церемонії літаки будуть передані Україні.

Про це повідомило Міністерство оборони Нідерландів.

Зазначається, що перший із 213 літаків F-16, які Нідерланди придбали, прибув на авіабазу Леуварден 6 червня 1979 року. Понад 45 років цей винищувач американського виробництва демонстрував свою високу цінність як в країні, так і за її межами. У 1979 році F-16 Fighting Falcon замінив F-104 Starfighter, а пізніше і NF-5.

"Зараз F-35 замінює F-16. Вдень Міністерство оборони офіційно попрощалося з легендарним літаком. Це відзначили, зокрема, польотом формації з 8 літаків над Нідерландами", — йдеться у повідомленні.

Як пише нідерландське відомство, F-16 підтвердив свою цінність як в країні, так і за кордоном. У Нідерландах два таких літаки неодноразово чергували для охорони повітряного простору Бельгії, Нідерландів і Люксембургу. Також так звані Quick Reaction Alert неодноразово втручалися, коли російські бомбардувальники наближалися до повітряного простору Нідерландів або влітали в нього. Іншим прикладом було використання для моніторингу стану дамб. F-16 із інфрачервоним обладнанням фіксували, чи просочувалася вода в дамби, що могло призвести до їх ослаблення.

Перші місії для F-16 розпочалися у квітні 1993 року, незабаром після закінчення Холодної війни в 1991 році. У колишній Югославії напруженість між різними етнічними групами зростала. Це призвело до операцій НАТО Deny Flight і Deliberate Force. Голландські F-16 з бази Віллафранка брали участь у забезпеченні заборони польотів, а потім у бомбардувальних місіях. З італійської бази Амендола Нідерланди також брали участь у операції Allied Force за допомогою F-16.

Після завдань на Балканах F-16 діяли в Афганістані в період з 2002 по 2014 рік. Спочатку це була операція Enduring Freedom, а потім International Security Assistance Force (ISAF).

У 2011 році Нідерланди також залучили F-16 з Сардинії до операції Unified Protector у Лівії.

Нарешті, нідерландські F-16 також виконували завдання кілька років з Йорданії під час операції Inherent Resolve, яка була спрямована на боротьбу з терористичною організацією ІДІЛ в Іраку та Сирії у період з 2014 по 2018 роки.

Друге життя для F-16

Для Військово-повітряних сил Нідерландів ера F-16 завершилася, але не для самих літаків. З тих, що не були продані або списані за роки, 14 із запланованих 18 зараз знаходяться в Румунії. Вони використовуються для підготовки пілотів, не тільки румунських, але й українських.

Останні F-16 Нідерланди передадуть Україні для використання в боротьбі проти росіян.

Схожі публікації