Субота, 21 Вересня, 2024
Наука

Вчені розробили скафандр, який перетворює сечу на воду

Вчені розробили скафандр, який перетворює сечу на воду

Американські вчені створили скафандр, здатний перетворювати сечу на питну воду для тривалих виходів у космос.

Американські дослідники розробили скафандр, який може перетворювати сечу на питну воду, щоб дозволити астронавтам здійснювати тривалі виходи у відкритий космос. Про це повідомляє The Guardian.

Прототип, створений за зразком “скафандрів” у класичному науково-фантастичному фільмі Дюна, збирає сечу, очищає її і може повернути через питну трубку протягом п’яти хвилин.

Творці скафандра сподіваються, що його можна буде використовувати до кінця десятиліття в програмі НАСА Артеміда. У 2026 році NASA планує висадити екіпаж на південний полюс Місяця у рамках місій Artemis II і III, а до 2030-х років – запустити пілотовані місії на Марс.

“Конструкція включає вакуумний зовнішній катетер, що веде до комбінованої установки прямого і зворотного осмосу, яка забезпечує безперервне постачання питної води з численними механізмами безпеки для забезпечення добробуту астронавтів”, – сказала дослідниця Корнелльського університету та співавторка розробки Софія Етлін.

На Міжнародній космічній станції (МКС) вже переробляють сечу і піт: торік астронавти повідомили, що переробили 98% цих відходів. Утім, Етлін вважає, що новий скафандр знадобиться астронавтам, які надовго виходять у відкритий космос.

Також новий костюм може допомогти космонавтам вирішити іншу делікатну проблему – неможливість комфортно сходити до туалету.

Вчені розробили скафандр, який перетворює сечу на воду

 KAREN MORALES

Раніше повідомлялося, що дорослі з фобіями мають іншу структуру мозку, ніж люди з іншими формами тривожності.

Схожі публікації