Вимога про посилення правил забою передбачається Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», відповідно до якого з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачу в межах 50 кілометрів від місця забою або в області, в якій він здійснений.
Вказане обмеження стосується тільки забою тварин з метою подальшої реалізації продуктів їх забою і не стосується забою тварин для власного споживання. Таким чином, якщо ви стаєте оператором ринку, тобто починаєте продавати свинину, то, відповідно підпадаєте під усі вимоги, пов’язані з безпечністю виробництва цього продукту.
Таке регулювання покликане на впорядкування господарської діяльності осіб, що пов’язана із забоєм тварин, а також врегулювання питання поводження з відходами забою.
Охтирське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області також нагадує і про діючі вимоги до забою тварин, які передбачені статтею 34 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:
– Забороняється забій тварин, які не супроводжуються ветеринарним документом, що засвідчує здоров’я тварин.
– Забороняється здійснювати забій свійських копитних тварин, диких ссавців, вирощених на фермі, відмінних від зайцеподібних, а також забій свійської птиці та кролів не на бійні, що має експлуатаційний дозвіл. Ця норма не стосується забою зазначених тварин в обсязі, що не перевищує трьох голів свійських парнокопитних тварин або інших копитних тварин на тиждень, за умови проведення передзабійного та післязабійного огляду державним ветеринарним інспектором або уповноваженим ветеринаром у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів та у сфері ветеринарної медицини, а також п’яти голів свійської птиці, кролів на день.
Звертаємо увагу операторів ринку харчових продуктів на те, що єдиним документом, яким супроводжуються об’єкти санітарних заходів, що перебувають в обігу, є товарно-транспортна накладна.
У разі виробництва та/або введення в обіг сировини, отриманої в результаті забою сільськогосподарських тварин (парнокопитних та інших копитних), товарно-транспортна накладна має містити відомості про ідентифікацію тварин, яка є обов’язковою, що підтверджують зв’язок між тушами, напівтушами, четвертинами, відрубами та шматками м’яса і твариною або групою тварин, від яких їх було отримано.