Новини Охтирка

Охтирчан попереджають про фальсифіковане масло, яке виявили у продажу

Охтирчан попереджають про фальсифіковане масло, яке виявили у продажу

Охтирське районне управління Держпродспоживслужби в Сумській області повідомляє про виявлення забороненого до обігу масла, яке доступне в продажу інтернет маркетплейсів.

Встановлення реалізації фальсифікованого солодковершкового масла відбулося після опрацювання звернень, які надійшли на нашу адресу через Web форму Держпродспоживслужби щодо фактів реалізації в інтернет маркетплейсах Prom, Rozetka, Епіцентр масла «Українське» 82,5% жирності з пастеризованих вершків, яке на думку заявників являється не маслом, а спредом.

На маркуванні масла зазначений виробник ТОВ «Атлант груп» та адреса потужності виробника: вул. Івана Павла, 3/2, м. Суми.

За результатами опрацювання звернень з’ясовано, що у м. Суми вулиці Івана Павла не існує, а найбільш подібна назва вулиці – це вулиця Іоана Павла ІІ, на якій відсутні потужності з виготовлення вершкового масла.

У даному випадку недобросовісний виробник використав у маркуванні фальсифікованого харчового продукту назву масло солодковершкове екстра «Українське» 82,5%, виготовлене згідно із ДСТУ 4399:2005, а у складі продукту зазначений тільки один інгредієнт – пастеризовані вершки з коров’ячого молока.

Зважаючи на цей факт Головне управління інформує, що в Україні діє національний стандарт ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». Відповідно до якого солодковершкове масло – вид вершкового масла, що його виробляють з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій.

Отже, вершкове масло виготовляють тільки з коров’ячого молока або продуктів його переробки, призначене для безпосереднього вживання в їжу або кулінарних цілей. Воно не повинно містити ніяких спеціальних харчових добавок. Будь-які інші домішки, такі як рослинний жир, відразу позбавляють продукт назви «вершкове масло», переводячи його в розряд продуктів-фальсифікатів. Чимало виробників замінюють натуральний молочний жир трансжирами, зокрема гідрогенізованою пальмовою олією. При цьому виробники часто вказують недостовірну інформацію, в яких пропорціях, а головне, який саме жир використано. Трансжири отримують штучним шляхом. Звичайні рідкі олії піддають хімічній обробці (гідрогенізації), вони міняють структуру і перетворюються на тверді рослинні жири. Це роблять для збереження олій від псування та здешевлення виробництва харчових продуктів.

Враховуючи вищевикладене, з метою припинення обігу та недопущення потрапляння фальсифікованого харчового продукту до споживача Головним управлінням надіслані листи щодо реалізації забороненої до обігу продукції ТОВ «Атлант груп» до начальників районних управлінь Головного управління для інформування районних державних та районних військових адміністрацій, голів територіальних громад, районних управлінь освіти та закладів освіти, комунальних закладів, закладів охорони здоров’я тощо. Посилено контроль за реалізацією вершкового масла на агропродовольчих ринках області.

На даний час Головним управлінням підготовлені листи до правоохоронних органів та керівників інтернет маркетплейсів Prom, Rozetka, Епіцентр стосовно підроблення «солодковершкового» масла недобросовісним виробником.

Споживачів, які виявили вищезазначену фальсифіковану продукцію в обігу, просимо негайно інформувати Охтирське районне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за адресою: м. Охтирка, вул. Перемоги, 17, тел. (05446) 4 23 59.

Охтирчан попереджають про фальсифіковане масло, яке виявили у продажу

Охтирчан попереджають про фальсифіковане масло, яке виявили у продажу

Охтирчан попереджають про фальсифіковане масло, яке виявили у продажу

Схожі публікації