Лайфхаки

Найправильніший рецепт квашеної капусти: буде білосніжною, м’якою та хрусткою

Рецептів квашеної капусти існує безліч, проте в одиниць господинь виходить зробити закуску саме такою, як хочеться. Вона то темніє, то гірчить, то покривається пліснявою, то недостатньо хрумтить. Розповідаємо, як правильно квасити капусту – запам’ятайте ці хитрощі раз і назавжди.

Найправильніший рецепт квашеної капусти – що потрібно знати

Практично кожна господиня в Україні знає, як квасити капусту – рецепт універсальної закуски передається з покоління в покоління, сучасні кухарі намагаються вдосконалити вже наявні технології, додаючи в нашаткований овоч то ягоди, то трави, то інші овочі. Однак класика є класика, тому перш ніж експериментувати зі смаками, навчіться правильно готувати традиційний варіант.

Вибір капусти

Перший секрет, який варто розкрити просто зараз – від сорту овоча залежить підсумковий смак закуски. Саме тому для квашення потрібно вибирати тільки пізні сорти, тоді капуста буде хрусткою. Краще купувати щільні білі головки без будь-яких тріщин або плям, оптимальна вага однієї “капустини” – 2-3 кг. У таких екземплярах дуже багато соку, і розсіл вийде ароматним, і процес ферментації піде простіше, і результат його буде кращим.

Температура в кімнаті

Другий момент – температура, вона має бути в діапазоні від +18 до +22 градусів Цельсія, і тільки за таких умов можливе повільне бродіння. Якщо в кімнаті буде тепліше, капуста стане м’якою і набуде смаку перестиглого фрукта.

Консерванти

Третій важливий нюанс – сіль. Існує ідеальна формула, скільки солі потрібно на 1 кг капусти, щоб заквасити – вам необхідно додати не більше 2% консерванту на всю масу овоча. Тобто якщо ви нашаткували п’ять кілограмів капусти, то солі потрібно всипати 100 грамів. Запам’ятайте, що сіль має бути тільки кам’яною, у жодному разі не йодованою – йод заважає активності бактерій.

Крім солі, можна додати до капусти лавровий лист або кмин, щоб отримати більш яскраво виражений аромат закуски, а листя вишні чи смородини гарантує бездоганний хрускіт.

Іноді між господинями виникають суперечки, чи потрібно додавати цукор у квашену капусту. Насправді, це не обов’язковий інгредієнт, адже овоч сам по собі може бути солодким. Краще орієнтуватися саме за ним – для “невдалих” сухих сортів цукор стане чудовим помічником, прискорюючи бродіння, активізуючи бактерії та балансуючи смак. Однак якщо у вас капуста сама по собі солодка і соковита, можна обійтися без підсолоджувачів.

Вода

Якщо не знаєте, як ліпше квасити капусту – з водою чи без, то врахуйте, що нічого, окрім розсолу, овочу не потрібно, проте це правило працює, коли ви купили соковиті головки. У разі виявлення занадто сухої капусти вода необхідна – сам по собі овоч просто не зможе “віддати” достатню кількість соку. На 1 кг капусти можна влити не більше 500 мл води.

Допоміжні дії

Інструкція, як квасити капусту, одна й та сама – шаткуєте овоч, утрамбовуєте в банку, ставите вантаж і залишаєте на 3-5 днів. Але навіть у цій простій процедурі є свої важливі нюанси. По-перше, не можна залишати процес ферментації без уваги – важливо щодня протикати дерев’яною палицею або ножем капусту, випускаючи вуглекислий газ. Якщо цього не робити, овоч ніколи не буде хрустким – він просто розмокне в розсолі. По-друге, сам розсіл має покривати капусту на два пальці, тобто, мінімум на 2-3 см. Недостатня його кількість призведе до того, що закуска виявиться сухою і несмачною, соковитості взятися буде просто нізвідки.

І третій, здавалося б, елементарний, але неочевидний момент – чистота самого посуду. У брудній банці під час ферментації активізуватимуться не тільки корисні, а й шкідливі бактерії, що призведе до виникнення цвілі. Як ви розумієте, така капуста почорніє, неприємно пахнутиме, та й їсти її, загалом, небезпечно – залишиться тільки викинути.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.