Вибрати дійсно смачний кавун можна навіть без розрізу, якщо знати зовнішні ознаки стиглості.
З настанням серпня стає актуальним питання, як правильно вибрати кавун і не прогадати. Дуже прикро купити великий плід і виявити, що всередині він несмачний і незрілий. Щоб уникнути розчарування, запам’ятайте зовнішні ознаки стиглості.
Як вибрати смачний кавун – п’ять критеріїв
Щоб ягода була дійсно солодкою, вона має дозріти, і бажано природним шляхом. Про хороший стан фрукта говорять п’ять чинників.
Пляма
У плодів, які зріли на ділянці під сонцем, є так звана земляна пляма на місці контакту із землею. Якщо пляма насиченого жовтого кольору, шорстка і з коричневою “павутинкою” – це найкраща ознака, як вибрати солодкий кавун. Значить, продукт добре дозрів. Але якщо пляма блідо-зелена або біла, то ягоду зірвали зеленою і вона буде несмачною. Такий продукт краще не купувати.
Хвостик
Є міф про те, як вибрати стиглий кавун – нібито в нього має бути суха плодоніжка. Насправді “хвостик” може бути сухим навіть у незрілих плодів. Краще дивіться на “ґудзик”, де плід з’єднується з ніжкою – він має бути повністю коричневим, а не зеленим.
Шкірка
Поверхня кавуна має бути глянцевою, без вм’ятин, з чіткими межами смужок. Як правило, що контрастніший візерунок, то солодша м’якоть. Не купуйте ягоди з тріщинами – всередину них можуть потрапляти бактерії, що спричиняють отруєння.
Звук
Звучання теж може вказати на смак. Ось як вибрати кавун за стуком – злегка постукайте по шкірці кісточками пальців і прислухайтеся. Вийшов дзвінкий звук – ягода стигла, глухий – зелена або перезріла.
Колір м’якоті
Іноді фрукти продають у розрізаному вигляді, хоча це скорочує термін придатності. Якщо на розрізі плід яскраво-червоного кольору, то найімовірніше він має насичений смак. А бліда м’якоть вказує на недозрілість.
Раніше ми розповідали, як зберігати розрізаний кавун у холодильнику, щоб не отруїтися.