Лайфхаки

Смачніше, ніж у кав’ярні: 7 секретів, як зварити ідеальну каву вдома

Шанувальники кави знають, скільки грошей іде на щоденні ритуали – у кав’ярнях можна залишити цілий статок. Саме тому простіше і дешевше готувати улюблений напій удома, але важливо знати, як правильно варити каву, щоб не зіпсувати її смак і аромат. Існують 7 непорушних правил, про які іноді навіть бариста не знають.

Як варити каву в гейзерній кавоварці або турці – інструкція

Знання, як варити каву – ціла наука, яку професійні бариста осягають роками. Є багато різних нюансів – про деякі з них важливо знати і тим, хто готує напій вдома. Запам’ятовуйте, як варити каву, щоб отримати смачний напій.

Помел

Мало хто знає, але від якості помелу залежить смак кави. Якщо занадто крупно подрібнили зерно – напій буде “як вода”, а надто дрібний помел призведе до гіркого присмаку і зайвої міцності.

Підібрати помел найпростіше, якщо знаєте, як будете варити каву. Для приготування через френч-прес краще ставити крупний, еспресо – дуже дрібний, фільтр – середній, турка – буквально пил, тобто, найдрібніший з можливих. Для того щоб помолоти каву якісно, купіть хорошу електрокавоварку або використовуйте жорнову.

Температура води

Від температури води, так само, як і від помелу, залежить смак кави. Якщо залити надто гарячою, напій буде гірким, надто холодною – аромат і смакові нюанси зерен не розкриються. Запам’ятайте, що оптимальна температура води для ранкового напою – від 60 до 90 градусів Цельсія. У жодному разі не можна заливати каву окропом, якщо відчуваєте, що не зможете правильно виміряти градуси – після закипання почекайте 2-3 хвилини, цього вистачить, щоб вода охолола.

Пропорція

Співвідношення води до кави також має бути правильним, якщо меленого зерна буде багато – приготуєте гіркий і міцний продукт, мало – він буде “ніякий” на смак. Дуже просто запам’ятати, як варити каву, дотримуючись пропорції – завжди кладіть 1 грам мелених зерен на 15 мл води. Якщо не можете виміряти точно, користуйтеся вагами, потім звикнете. Зазначена пропорція – це рекомендація, ви завжди можете трохи відхилитися від норми, щоб знайти свій ідеальний смак.

Зберігання

Якщо неправильно зберігати зерна, аромат швидко вивітриться, що в підсумку вплине на смак напою. Слідкуйте за тим, щоб кава зберігалася або в щільно закритій упаковці, або в контейнері (банці) з кришкою. Місце для зберігання має бути прохолодним і сухим (кухонна шафа з дверцятами підійде). У жодному разі не залишайте зерна в холодильнику або під сонячними променями.

Обслуговування

Важливо регулярно чистити обладнання, за допомогою якого ви готуєте каву. Чи то кавоварка, чи то кавомашина, чи то кавоварка, чи то навіть турка – все необхідно мити. Річ у тім, що кавові олії та накип від води потрапляють у напій і погіршують його смак.

Вода

Без якісної води навіть дорогі сорти зерен полетять у смітник, тому що вода – основа напою. Вивчайте етикетки на пляшках і не беріть занадто жорстку з високим вмістом мінералів (кава буде прісною на смак). Відмовтеся і від м’якої води, інакше напій стане кислим. Найкращий варіант – фільтрована або бутильована вода з мінералізацією 100-150 мг/л. Також пам’ятайте, що воду перед приготуванням кави завжди потрібно заливати свіжу.

Зерна

Від якості зерен, як і від якості води, теж залежить смак кави. Якщо вони несвіжі, всі інші пункти цього списку безглузді. Що довше лежали зерна після обсмажування – то гіршим буде аромат і смак кави. Щоб уникнути такої ситуації, краще купуйте каву порційно, щоб вона не залежувалася. Читайте на пакуванні, коли було обсмажування – з цієї дати у вас є 1-3 місяці, щоб змолоти всі зерна і використати їх. Молоти зерна також краще одразу перед варінням – це максимально збереже аромат.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.