Новини важкої атлетики

Українці бояться обвалу гривні: експерти дали поради, купувати чи продавати долар зараз

Українці бояться обвалу гривні: експерти дали поради, купувати чи продавати долар зараз

Експерти не виключають, що на валютному ринку настав останній тиждень стабільності. Українці, своєю чергою, загалом більше довіряють валютній готівці, побоюючись обвалу гривні.

Експерти в коментарі ТСН розповіли, що цього тижня робити з валютою – купувати чи продавати.

Голова Секретаріату Ради підприємців при Кабміні, економіст Андрій Забловський запропонував альтернативу купівлі валюти.

“Можна, звісно, придбати долари, але ними не зігрієшся і не зарядиш гаджети, якщо у вас немає зарядної станції у квартирі, або паливного котла, бензогенератора в приватному будинку. Це зараз найголовніше”, – зазначив економіст.

При цьому фінансовий аналітик Андрій Шевчишин зазначив, що валюта вигідна в довгостроковій перспективі – кілька років.

“Незаперечний плюс доларового “кеша” в тому, що він високоліквідний, тобто його легко обміняти, він завжди під руками, що може бути важливим. Більшість фанатів валютних заощаджень не рахують, скільки вони зароблять на доларі, скільки на гривні. З таких міркувань зараз гарний час для купівлі валюти”, – вважає аналітик.

Зі свого боку член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин запевнив, що не варто чекати обвалу гривні. За його словами, можлива тільки повільна девальвація української національної валюти, тому на ній буде вигідно заробляти.

“Найкраще інвестувати в гривневі облігації внутрішньої держпозики терміном дії 3-6 місяців. Там відсотки поки що на рівні 15%, це майже в 1,5 раза більше, ніж за депозитами, і не потрібно платити жодної копійки податків”, – пояснив Пендзин.

Водночас експерти все ще вважають недоцільним продавати валюту, тому що до кінця року долар дорожчатиме.

Депозити в Україні – поради банкіра

Директор департаменту роздрібного бізнесу “Глобус Банку” Дмитро Замотаєв розповів, що збільшення військового збору з 1,5% до 5% призведе до зростання загального податкового навантаження з депозитних доходів до 23%, окрім доходу з депозитів військовослужбовців, але це не вплине на кількість нових вкладників.

Щодо популярності довготривалих вкладів (від 1 року до 2,5 років), то, перш за все, такі вклади цікаві своїми відсотковими ставками, адже вони найбільші на ринку: середні ставки сягають 13% річних, а максимальні – 15% річних.

Схожі публікації