Середа, 23 Жовтня, 2024

ВІЙНА

Війна

З Україною не говорили про обмін окупованих територій України на членство в НАТО

Президент України Володимир Зеленський на пресконференції з генсеком НАТО Марком Рютте, Брюссель, 17 жовтня 2024 року. Офіс президента України

Президент України Володимир Зеленський сказав, що з ним не обговорювали ті пропозиції західних посадовців, за якими Київ має обміняти окуповані Росією території на вступ в НАТО. Політик закликав не подавати такі ідеї через будь-які треті сторони.

Таку позицію він висловив в інтерв'ю британському виданню Financial Times.

Президент заявив, що західні чиновники, які висувають домовленості, згідно з якими влада України погодиться обміняти окуповану територію на членство в НАТО, не консультувалися з Зеленським.

"Люди ніколи не говорили цього [команді Офісу президента]. Люди бояться сказати [мені]", — відповів Зеленський на запитання журналістів.

Він також закликав посадовців, у яких є такі пропозиції, відверто викласти їх на стіл перед Україною. "Не через якусь третю сторону. Поговоріть з нами", — каже політик.

Зеленський також зазначив, що відкритий для пропозицій мирного врегулювання війни проти РФ від інших країн, якщо вони "реальні" й не намагаються підірвати підтримку його плану перемоги.

"Бразилія, у вас є план? Чудово. Пропозиція від Китаю, ми не проти… Але друзі, будь ласка, не розділяйте нас", — прокоментував президент.

Міністр оборони України Рустем Умєров у коментарі "Радіо Свобода" також запевнив, що не чув пропозицій, аби країна відмовилася від окупованих Росією територій в обмін на членство в НАТО.

"Ні, я такого не чув. Якби таке було, я б точно… зробив би дуже погані речі", – сказав міністр.

Торік керівник апарату генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Стіан Єнссен допустив, що Україна може вступити у НАТО в обмін на відмову від частини своєї території. Пізніше США та глава місії України при НАТО Наталія Галібаренко спростували, що в альянсі розглядають такий сценарій.

17 жовтня президент України Володимир Зеленський на засіданні Європейської ради у Брюсселі представив план перемоги України над Росією. Перший і ключовий пункт — запрошення України в НАТО.

Схожі публікації