Новини Ромни

ОБЕРЕЖНО! ПТАШИНИЙ ГРИП!

ОБЕРЕЖНО! ПТАШИНИЙ ГРИП!

З метою профілактики та поширенням грипу птиці Роменське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що вірус пташиного грипу, як правило, переносять мігруючі птахи – частіше дикі качки. Але вони найменш сприйнятливі до інфекції. А ось домашні птахи, включаючи курей, гусей та індиків – дуже сприйнятливі до її збудника, тому епізоотії смертельного грипу швидко поширюються серед них.

Інфікована птиця виділяє вірус через верхні дихальні шляхи, кон’юнктиву, послід, забруднюючи корми, воду, яйця, обладнання, пір’я, інвентар. Тому найбільш вразливими секторами ураження є мисливські угіддя.

Звертаємо увагу щодо необхідності проведення заходів профілактики у вигляді вакцинацій (для курей вакцинація від хвороби Ньюкасла), а також попереджаємо щодо небезпеки поширення збудників грипу птиці під час полювання та будь яких заходів, пов’язаних з відстрілом дикої птиці в мисливських угіддях.

Загальними клінічними ознаками захворювання птиці є: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт, ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; кашель і чхання.

У водоплавних птахів – нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

Якщо є підозри на інфікування, при ознаках захворювання чи незвичній поведінці – обов’язково надавати домашню птицю для огляду і вакцинації спеціалістам державної служби ветеринарної медицини.

У разі виявлення масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях – необхідно негайно повідомити Роменське районне управління Держпродспоживслужби, Роменську районну державну лікарню ветмедицини, чи ветеринарного спеціаліста, який обслуговує дану місцевість.

За повідомленням управління економічного розвитку Роменської міської ради

Схожі публікації