Війна

Збільшення Путіним чисельності Збройних сил РФ виходить за межі війни в Україні — ISW

Військовослужбовці на плацу. Getty Images

Збільшення Росією чисельності збройних сил є частиною довгострокової мети Росії, яка виходить за межі війни в Україні та спрямована на збільшення чисельності та загального потенціалу російської армії шляхом довгострокових широкомасштабних реформ збройних сил.

Про це йдеться в аналітичному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Як відзначили в ISW, ці реформи тривають з початку 2023 року і включають відновлення Московського та Ленінградського військових округів і формування нових армійських корпусів, загальновійськових армій, а також механізованих і повітряно-десантних дивізій.

Зазначається, що Нинішні російські військові реформи значною мірою скасовують головні принципи реформ колишнього міністра оборони Росії Анатолія Сердюкова 2008–2012 років, які зменшили чисельність російських збройних сил з 1,3 мільйона до 1 мільйона військовослужбовців, а також посилили та централізували командування та управління, усунувши ешелони рівня дивізії на користь підрозділів рівня бригади.

“У міру того, як російські військові починають формувати нові дивізії, армійські корпуси та армії, їх укомплектованість має зростати паралельно, принаймні на папері. Проте здатність Росії належним чином здійснити ці реформи та інтегрувати збільшення бойового персоналу частково залежить від її ведення війни в Україні”, — наголосили в ISW.

Середньострокові та довгострокові обмеження щодо формування збройних сил та економічні обмеження продовжуватимуть погіршувати здатність Росії підтримувати збільшення чисельності своїх військових і належно впроваджувати намічені реформи, йдеться в аналітичному звіті.

16 вересня керівник Росії Володимир Путін підписав указ про встановлення чисельності Збройних сил Росії в 1,5 млн осіб бойового складу, нагадали аналітики. Це на 180 тис. осіб більше порівняно з останнім указом про збільшення чисельності Збройних сил Росії, який Путін підписав у грудні 2023 року. Указом від грудня 2023 року порівняно з серпнем 2022 року чисельність бойового особового складу було збільшено на 170 тис. Це означає, що з 2022 року цільова чисельність збройних сил Росії зросла приблизно на 350 тис. осіб.

“Указ від 16 вересня набуде чинності 1 грудня 2024 року, що означає, що російські військові органи посилять зусилля з набору та формування сил, щоб досягти контрольного показника в 1,5 мільйона бойових особового складу, починаючи з грудня 2024 року. Цей указ, зокрема, не є показником нового хвиля російської мобілізації — скоріше, вона охоплює широкий спектр вербувань, які зараз використовує російська армія”, — відзначили аналітики.

Зазначається, що колишній міністр оборони Росії Сергій Шойгу в грудні 2022 року вперше поставив ціль у 1,5 мільйона бойових особового складу, зазначивши, що ця цифра включає ціль у 695 000 військовослужбовців за контрактом.

Що відомо про указ Путіна про збільшення штатної чисельності Збройних сил РФ

16 вересня керівник Росії Володимир Путін своїм указом збільшив штатну чисельність Збройних сил РФ до 2 млн 389 тисяч осіб, серед них 1,5 млн військовослужбовців.

Схожі публікації