Війна

Україна запросила ООН та Червоний Хрест долучитись до гуманітарних заходів у частині Курської області

Український військовий і жителі міста Суджа. Оперативне командування “Північ”

Міністерство закордонних справ України звернулося до ООН та Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) долучитися до заходів гуманітарного реагування у Курській області РФ, яка частково контролюється ЗСУ Обом організаціям було направлено відповідні запрошення.

Про це повідомили в українському зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС наголосили, що з перших днів Курської операції, Сили оборони України як "цивілізована європейська армія" проявили високий професіоналізм і повне дотримання принципів міжнародного гуманітарного права.

"Цивільні мешканці на території Курської області отримували та отримують гуманітарну допомогу, задоволення основних гуманітарних потреб, можливість виїзду з районів бойових дій", — зазначили у відомстві.

Там підкреслили, що звернулись до ООН із пропозицією долучитися до заходів гуманітарного реагування на зазначеній території та направили відповідну ноту.

Крім цього МЗС також звернулося нотою до МКЧХ, як гаранта міжнародного гуманітарного права з проханням також долучитися до заходів гуманітарного реагування та здійснювати моніторинг дотримання принципів міжнародного гуманітарного права відповідно до Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

"Україна підтверджує неухильне дотримання взятих на себе міжнародних зобов'язань у згаданих сферах та готова надавати всебічне сприяння діяльності співробітникам ООН та МКЧХ на вказаних територіях", — додали в українському МЗС.

Водночас прессекретар очільника Кремля Володимира Путіна Дмитро Пєсков назвав запрошення представників ООН і МКЧХ на територію Курської області "провокацією".

Схожі публікації