Війна

Президент Казахстану Токаєв вважає, що Росія непереможна у військовому плані

Канцлер Німеччини Олаф Шольц і президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв на пресконференції, Німеччина, 28 вересня 2023 року. REUTERS/Liesa Johannssen/File Photo

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв заявив, що у військовому відношенні Росія — непереможна. За його словами, подальша ескалація війни призведе до "непоправних наслідків" для всього людства і насамперед для всіх країн, які безпосередньо залучені до російсько-українського "конфлікту".

Про це він сказав під час зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцом, передає Акорда (офіс президента Казахстану).

Токаєв зазначив, що шанс на досягнення хоча б перемир'я між РФ і Україною було втрачено з відмовою укласти Стамбульську угоду у березні 2022 року. Проте, за його словами, певні варіанти все ж таки залишились.

"Але можливість для досягнення миру, як і раніше, існує. Потрібно уважно розглянути всі мирні ініціативи різних держав і вирішити зупинити військові дії, а потім перейти до обговорення територіальних питань. На наш погляд, мирний план Китаю та Бразилії заслуговує на підтримку. Керівники держав приходять і йдуть, а народи, тим паче сусідні народи мають жити у світі та взаєморозумінні", — сказав він.

Крім цього Токаєв наголосив, що у Казахстані з "непідробною симпатією" ставляться до українського народу та його культури.

"Між нашими державами ніколи не було суперечностей. Посольство нашої країни продовжує функціонувати у Києві", — сказав президент Казахстану.

Бразильсько-китайська пропозиція закінчення війни

23 травня 2024 року уряди Бразилії та Китаю опублікували спільну заяву щодо вирішення війни між Росією та Україною, виступаючи за політичні переговори для досягнення миру й закликали провести конференцію стосовно цього.

2 серпня МЗС Китаю заявило, що китайсько-бразильський "консенсус із шести пунктів" щодо завершення війни в Україні отримав "позитивні" відгуки з понад 110 країн світу. Наприклад, президент Південноафриканської республіки Сиріл Рамафоса підтримує "мирний план"

У кінці серпня Пекін закликав більше країн підтримати китайський"мирний план" для України після серії дипломатичних переговорів з Індонезією, Бразилією та Південною Африкою.

Схожі публікації