Війна

Збитки України через замінування — понад $11 млрд щороку

Знак: “Небезпечно міни”, сапери обстежують землю. Миколаївщина, 28 березня 2024 року. Суспільне Миколаїв

Через міни та інші вибухонебезпечні предмети Україна щороку втрачає 11,2 мільярда доларів. Найбільше збитків — через скорочення експорту зерна та менші надходження місцевих податків.

Про це повідомляє Міністерство економіки України з посиланням на дослідження Tony Blair InstituteНекомерційна організація Інститут глобальних змін Тоні Блера.

11,2 млрд доларів — еквівалентно 5,6% ВВП України у 2021 році, зазначили в Мінекономіки.

За оцінками Інституту Тоні Блера, понад 20% ВВП втратили через замінування Чернігівська, Сумська, Миколаївська та Харківська області. Місцева влада недоотримує понад 1,1 мільярда доларів місцевих податків.

Toni Blair Institute визначив із посиланням на оцінки Світового банку, що для повного очищення Україні знадобиться майже 35 млрд доларів.

Міністерка економіки України Юлія Свириденко розповіла керівнику благодійного фонду Говарду Баффету про урядову програму компенсацій для фермерів, які самі розміновують свої угіддя.

"Зараз в системі Prozorro оголошено 10 аукціонів на закупівлю послуг із розмінування земель сільськогосподарського призначення. Загальна площа земель, які планується розмінувати — понад 3700 га. Ми очікуємо, що у найближчі два тижні аукціони успішно будуть завершені і підписані перші договори з операторами протимінної діяльності", — заявила Свириденко.

30 травня Мінекономіки запустило програму компенсації аграріям за витрати на розмінування сільськогосподарських земель. До кінця 2024 року в держбюджеті на це є 3 млрд грн. Програма стосується і тих, хто вже розмінував землі.

Держава компенсуватиме фермерам 80% витрат вартості розмінування земель, а також виплатить компенсації тим, хто вже очистив свої ділянки і почав на них працювати.

Схожі публікації