П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Республіканці закликають Байдена зняти обмеження на удари України по цілях у Росії

Палата представників США. AP

Група республіканців Палати представників США звернулася до президента Джо Байдена з закликом зняти обмеження на використання наданих США систем озброєння великої дальності та дозволити Україні завдавати ударів по цілях у Росії.

Про це пише CNN.

Заклик республіканців надійшов напередодні візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва, запланованого на середу, де він обговорить можливість розширення використання далекобійної зброї в межах стратегії України на полі бою.

Візит Блінкена до Києва відбудеться разом із міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі, країна якого також розглядає можливість дозволити Україні завдавати удари по Росії з використанням власних систем великої дальності, таких як Storm Shadow.

“Ми будемо уважно слухати наших українських партнерів. Ми обидва будемо доповідати прем'єр-міністру та президенту Байдену найближчими днями. І я повністю передбачаю, що це питання вони обговорюватимуть під час зустрічі в п'ятницю”, — сказав Блінкен у Лондоні у вівторок.

На запитання, чи США знімуть обмеження, Байден відповів: “Ми працюємо над цим просто зараз”. Проте, двоє американських посадовців повідомили CNN, що адміністрація Байдена не планує змінювати політику щодо зняття обмежень на використання ATACMS.

Республіканські законодавці стверджують, що обмеження заважають Україні ефективно протистояти російській агресії та створюють для російських сил безпечну зону, звідки ті можуть атакувати Україну безкарно.

“Настав час адміністрації змінити курс і зняти решту обмежень на використання Україною зброї, наданої США, проти законних військових цілей у Росії”, — написали конгресмени, серед яких голова Комітету у закордонних справах Майкл Маккол, голова Комітету з розвідки Майкл Тернер, голова Комітету з питань збройних сил Майк Роджерс та інші.

Попри заклики республіканців, у Пентагоні висловлюють сумніви щодо ефективності такої зміни політики. Міністр оборони США Ллойд Остін зазначив, що “жодна окрема можливість не буде вирішальною в цій кампанії” і наголосив, що Україна має інші можливості, такі як безпілотні літальні апарати, для досягнення своїх цілей.

Схожі публікації