П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Мінфін США ввів санкції проти RT і Маргарити Симоньян

Головна редакторка RT Маргарита Симоньян. АР

Міністерство фінансів США запровадило санкції проти RT і російської пропагандистки Маргарити Симоньян.

Про це йдеться в заяві американського відомства.

Повідомляється, що 4 вересня Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США визначило 10 фізичних та дві юридичні особи в рамках скоординованої відповіді уряду США на зловмисний вплив Москви, спрямований на президентські вибори в США у 2024 році.

Як відзначили у відомстві, російські державні суб'єкти вже давно використовують різноманітні інструменти, такі як генеративні фейки та дезінформацію на основі штучного інтелекту, намагаючись підірвати довіру до виборчих процесів та інституцій у США.

“На початку 2024 року керівники RT — російського ЗМІ, що фінансується державою, — розпочали ще більш огидні зусилля з таємного вербування американських впливових осіб на підтримку своєї зловмисної кампанії впливу. RT використовував підставну компанію, щоб приховати власну участь або участь російського уряду у створенні контенту, покликаного впливати на американську аудиторію”, — йдеться у релізі.

Зазначається, що нинішні рішення доповнюють правоохоронні заходи, вжиті Міністерством юстиції та Державним департаментом США, які визначили медіагрупу “Россия сегодня” та п'ять її дочірніх компаній — “РИА Новости”, “RT”, “ТВ-Новости”, “Ruptly” та “Sputnik” — як іноземні представництва, запровадили візові обмеження та оголосили про винагороду в розмірі до 10 мільйонів доларів США за інформацію, що стосується іноземного втручання у вибори в США.

Проти кого застосували санкції

RT, раніше Russia Today , є російським державним інформаційним агентством, яке почало транслюватись на міжнародний рівень у 2005 році. У 2017 році RT зареєструвалося як агент іноземного уряду в Сполучених Штатах.

"Починаючи з початку 2024 року, керівники RT почали намагатися таємно вербувати мимовільних американських впливових осіб. RT використовував підставну компанію, щоб приховати власну участь або участь російського уряду", — зазначили у Мінфіні.

  • Маргарита Симонівна Симоньян є головним редактором RT і "центральною фігурою в зусиллях зловмисного впливу російського уряду". Вона дозволила діяти підставній компанії під прикриттям RT, зазначили у відомстві.
  • Єлизавета Юріївна Бродська — заступниця головного редактора RT, яка підпорядковується президенту Росії Путіну та іншим урядовцям.
  • Анісімов Антон Сергійович — заступник головного редактора RT, який веде діяльність від імені Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ).
  • Андрій Володимирович Кияшко є заступником директора англомовного інформаційного мовлення RT і відповідає за інформування російських урядовців і надання огляду діяльності RT.
  • Костянтин Калашников — менеджер цифрових медіа-проектів RT, який на початку 2022 року працював із Кияшком. У середині 2023 року Бродська та Кияшко провели масштабну операцію впливу на RT у соціальних мережах США з метою приховати зв’язок RT із контентом, призначеним для впливу на онлайн-аудиторію.
  • Олена Михайлівна Афанасьєва  — співробітниця відділу цифрових медіапроектів RT, підпорядковується Калашникову. Починаючи з початку 2024 року, Афанасьєва таємно спілкувалася з відомими впливовими особами американських соціальних мереж під прикриттям підробленої особи, видаючи себе за співробітника американської компанії, щоб приховати причетність RT і російського уряду.
  • Прокремлівська хактивістська група RaHDit складається з діючих і колишніх офіцерів російської розвідки. Гаращенко Олексій Олексійович очолює RaHDit, на момент початку керівництва групою був офіцером ФСБ. Гаращенко безпосередньо взаємодіє з співробітниками російських спецслужб і спецслужб, співробітниками Адміністрації президента РФ і співробітниками RT.
  • Анастасія Ігорівна Єрмошкіна є афілійованою особою Гаращенка.
  • Олександр Віталійович Неженцев працює з Гаращенком і є адміністратором і розробником кіберінструментів, які використовує ФСБ. Неженцев також очолює групу, яка зосереджується на розробці нових інструментів, які можна використовувати для спостереження за файлами інформаційних даних.
  • Автономна некомерційна організація "Діалог" — це російська некомерційна організація, заснована в 2019 році урядом Москви, яка використовує технологію штучного інтелекту в російській онлайн-дезінформації для використання проти виборчих кампаній. ANO Dialog Regions (Dialog Regions) є дочірньою організацією ANO Dialog, яка розташована в московській штаб-квартирі, а також має офіси по всій Росії.
  • Володимир Григорович Табак є генеральним директором АНО "Діалог" і "Діалог Регіони". Раніше він займав кілька посад в Адміністрації президента Росії.

"Сьогодні OFAC внесло Симоняна, Бродську, Анісімова, Кияшка, Калашнікова, Афанасьєву, Гаращенко, Єрмошкіну та Неженцева відповідно до EO 14024 за те, що вони належали чи контролювалися, або діяли чи мали намір діяти від імені або від імені, прямо чи опосередковано, Уряд Російської Федерації", — йдеться у релізі Мінфіну.

ANO Dialog і Табак також потрапили під санкції.

Як коментують санкції у Держдепі США

“Сьогодні спільно з Міністерством юстиції та Департаментом фінансів, ми розкриваємо останні дії Кремля, спрямовані на підрив наших демократичних інститутів”, — заявив речник держдепу США Метью Міллер.

За його словами, згідно з оприлюдненою інформацією Міністерства юстиції, RT, раніше відомий як Russia Today, вийшов за рамки простої медійної організації. Відомо, що RT уклала договір з приватною компанією про сплату американцям мільйонів доларів, щоб донести послання Кремля щодо впливу на вибори в США і підривати демократію. Керівництво РТ створило і керує цим підприємством. Через такий розвиток подій Держдепартамент, за його словами, здійснює три конкретні дії, щоб захистити цілісність демократичних інститутів.

  • По-перше, оголошується нова політика — обмежити видачу віз певним особам, які, діючи від імені підтримуваних Кремлем ЗМІ організації, використовує ці організації як прикриття для таємної діяльності та є відповідальними або співучасниками цих зловмисних зусиль.
  • По-друге, Департамент призначив оперативну присутність "Россия сегодня" та її дочірні компанії РИА Новости, ТВ Новости, Ruptly і Sputnik як іноземні місії, оскільки вони фактично контролюються урядом Російської Федерації. Як визначені Законом про іноземні місії організації, вони повинні будуть повідомити департамент всього персоналу, який працює в Сполучених Штатах і розкривати всю нерухомість, якою вони володіють.
  • Також відомство оголошує винагороду за інформацію, що стосується іноземного втручання у вибори в США, зокрема такими організаціями, як RadHit, також відомий як Russian Angry Hackers Did It, яка раніше брала участь у прихованому втручанні у вибори, впливі за кордоном і становить загрозу для виборів у США 2024 року.

“Як сказав міністр Блінкен у заяві, оприлюдненій лише кілька хвилин тому, іноземні уряди повинні знати, що ми не терпітимемо навмисне втручання іноземних зловмисників та підрив вільних і чесних виборів. Сполучені Штати продовжуватимуть викривати спонсорованих державою гравців, які намагаються це зробити — підірвати наші демократичні інститути — та притягнути їх до відповідальності за ці дії”, — сказав Міллер.

Схожі публікації