Війна

Кадрові ротації в уряді: Зеленський пояснив, чому міняють міністрів

Володимир Зеленський, президент України, під час робочого візиту в Запоріжжі, 2 вересня 2024 року. Суспільне Запоріжжя

Коментуючи відставку голови МЗС Дмитра Кулеби, президент Володимир Зеленський сказав, що тому "бракує енергії для просування надання зброї". Також президент пояснив і інші ротації в уряді.

Про це розповів співрозмовник Суспільного, який був на засіданні фракції “Слуга Народу” ввечері 4 вересня.

За словами джерела, на зустрічі не йшлося про подальше працевлаштування ексміністра юстиції Дениса Малюськи, але Зеленський згадав, що він сам давно хотів перейти на іншу посаду.

Зеленський також відзначив, що задоволений роботою ексвіцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної, тому пропонує її підвищити і “дати більше можливостей”.

На фракції президент згадав і про створення “Міністерства повернення українців”, втім на очільника ще йдуть співбесіди, зазначило джерело.

Кадрові оновлення в уряді обговорили на засіданні фракції "Слуга Народу" за участю президента Володимира Зеленського у середу, 4 вересня, повідомив керівник фракції Давид Арахамія.

Як повідомив депутат, за результатами засідання фракції напрацювали загальну картину кадрових ротацій для посилення держави.

Як повідомило джерело Суспільного у фракції, президент особисто представляв кандидатів на міністерські посади. Окрім призначень, інших питань із президентом не обговорювали.

Що відомо про зміни в Кабміні

Учора, 3 вересня, спікеру Ради Русланові Стефанчуку надійшла низка заяв про відставку від українських посадовців. Потім голова фракції "Слуга народу" у ВРУ Давид Арахамія анонсував, що більш як 50% штату уряду зазнають змін. Верховна рада на засіданні 4 вересня голосувала за відставки з посад п'ятьох міністрів та голови Фонду державного майна.

Депутати підтримали відставки:

  • міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олександра Камишіна. За словами Железняка, Камишін перейде в Офіс президента у "статусі стратегічного радника";
  • міністра юстиції Дениса Малюськи;
  • міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця. Як імовірного кандидата на посаду керівника Міндовкілля Ярослав Железняк назвав Світлану Гринчук, яка наразі обіймає посаду заступниці міністра енергетики;
  • віцепрем'єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної. За словами Железняка, 5 вересня Стефанішину призначать на цю саму посаду, яку об'єднають з посадою міністра юстиції.

Проте в Раді не набрали голосів за відставку віцепрем'єрки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук та голови Фонду держмайна Віталія Коваля.

Крім того, Рада пішла на перерву до 5 вересня не голосувавши за відставку очільника МЗС Дмитра Кулеби. Джерела Суспільного у фракції "Слуга народу" повідомили, що Кулебу, імовірно, замінить перший заступник голови МЗС Андрій Сибіга.

Схожі публікації