Війна

В МКС заявили, що Монголія за деяких обставин може не виконувати ордер на арешт Путіна

Путін відвідує православну пасхальну службу в Храмі Христа Спасителя в Москві, Росія, 5 травня 2024 року. REUTERS/Valeriy Sharifulin

Речник Міжнародного кримінального суду (МКС) Фаді ель-Абдалла заявив, що Монголія може не арештовувати російського лідера Путіна, якщо той прилетить до країни. Про це йдеться у IX главі Римського статуту.

Про це він сказав в коментарі британському мовнику Бі-Бі-Сі.

За його словами, держави-учасниці МКС, включаючи Монголію, "зобов’язані співпрацювати відповідно до глави IX Римського статуту" — угоди, яку заснував суд.

В ній йдеться, що є винятки із арештом: якщо країни змушені "порушити договірні зобов’язання" з іншою державою або якщо це порушує "дипломатичний імунітет особи або майна третьої держави".

"У разі відмови від співпраці судді МКС можуть зробити відповідний висновок і повідомити про це Асамблею держав-учасниць. Тоді Асамблея має вжити будь-яких заходів, які вона вважатиме доцільними", — сказав речник МКС.

3 вересня очільник Кремля Володимир Путін планує відвідати Монголію на запрошення президента країни Ухнагійна Хурелсуха. Країна визнає юрисдикцію МКС, який в березні 2023 року видав ордер на арешт Путіна.

У Міністерстві закордонних справ України закликали монгольську владу виконати обовʼязковий міжнародний ордер на арешт, та передати Путіна до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Що відомо про ордер на арешт Путіна

17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента РФ Путіна та російської уповноваженої з прав дітей Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації та переміщенні українських дітей. Якщо вони виїдуть за територію Росії в країни, які є учасниками МКС та ратифікували Римський статут, їх повинні заарештувати та передати до суду, повідомив генпрокурор України Костін.

Речниця російського МЗС Захарова заявила, що ордер МКС на арешт Путіна «не матиме для Росії жодного значення», адже країна не є учасницею Римського статуту та не зобов'язана дотримуватися рішень МКС. Поки Путіна та Львову-Бєлову не арештують, МКС не може проводити судові засідання, повідомив Суспільному речник суду Фаді Ель Абдалла. За його словами, Україна може вимагати їхнього арешту на території 123 країн, які визнають рішення МКС. Розслідування триває за запитом та матеріалами України.

Схожі публікації