П’ятниця, 27 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

Україна та Індія погодили низку документів про співпрацю: у яких сферах

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент України Володимир Зеленський, Київ, 23 серпня 2024 року. Суспільне Новини/Тетяна Джафарова

Україна погодила з Індією чотири документи в медичній, аграрній, гуманітарній та культурних сферах. Підготовлена спільна заява за змістом візиту щодо розбудови стратегічного партнерства між Україною та Індією

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді 23 серпня, передає кореспондентка Суспільного.

Зеленський назвав візит Моді до Києва історичним. Це перший візит прем'єра Індії до незалежної України, він відбувся в День державного прапора України, напередодні Дня Незалежності.

Сторони домовилися про низку співпраць:

"Це медична сфера, це співпраця в аграрному напрямку, це гуманітарні відносини, це культура. І підготовлена спільна заява за змістом візиту прем'єр-міністра щодо розбудови стратегічного партнерства між нашими країнами, торгівлі між нашими країнами та військово-технічна співпраця. Все це має зміцнюватись", — заявив Зеленський.

Він подякував Моді та народу Індії за 16 гуманітарних пакетів допомоги Україні під час повномасштабного вторгнення, а також за підтримку суверенітету та територіальної цілісності.

Моді ж відповів, що найважливішим способом вирішувати проблеми є діалог та дипломатія та закликав невідкладно піти таким шляхом. За словами урядовця, Індія готова надати проактивну підтримку миру, зіграти свою роль для миру.

Подібне Моді казав напередодні у Варшаві на зустрічі з прем'єр-міністром Дональдом Туском: "Індія твердо переконана, що жоден конфлікт чи проблема не можуть бути вирішені на полі бою. Втрата невинних життів у будь-якій кризі є найбільшим викликом для всього людства, і саме тому ми підтримуємо діалог і дипломатію для швидкого відновлення миру і стабільності".

Раніше Моді заявив, під час свого візиту до Києва поділиться "перспективами" щодо мирного вирішення "конфлікту" між Україною та Росією. Як повідомляли джерела індійського видання Hindustan Times, індійська сторона виключила будь-яку пряму посередницьку роль між Україною та РФ. Але Індія може передавати повідомлення між двома сторонами.

14 червня 2024 року президент Україні Володимир Зеленський зустрічався із Нарендрою Моді на полях саміту "Групи семи" (G7) в Італії. Тоді вони обговорили розвиток двосторонніх відносин між країнами та розширення торгівлі, зокрема, в контексті функціонування чорноморського експортного коридору.

8 липня Моді відвідував Москву, де зустрічався з очільником Кремля Володимиром Путіним.

Схожі публікації