П’ятниця, 20 Вересня, 2024

ВІЙНА

Війна

“Беларускі Гаюн”: вчора ввечері у Білорусь залетів “шахед”, піднімали авіацію

Безпілотник іранського виробництва Shahed-136. Мілітарний

За даними моніторингової групи "Беларускі Гаюн", ввечері 11 липня один із "шахедів", якими РФ атакувала Україну, залетів до Білорусі і перебував у білоруському повітряному просторі щонайменше 1 годину. При цьому Військово-повітряні сили Білорусі піднімали у повітря винищувачі.

Про це йдеться у повідомленні "Беларускі Гаюн" у Телеграм.

Зазначається, що одним із перших про захід російського “шахеда” в Білорусь повідомив канал Інсайдер UA о 20:27, о 20:44 цю інформацію підтвердив і моніторинговий канал monitor.

БПЛА зайшов до Білорусі з Чернігівської області України в районі м. п. Лоїв і взяв курс на північний захід (у напрямку Мозиря).

При цьому, за даними моніторингової групи, на момент надходження першої інформації про захід БПЛА в Білорусь над Гомельщиною вже понад годину перебували гелікоптер та винищувач Військово-повітряних сил Білорусі. Йдеться про гелікоптер Мі-24, який вилетів у Гомельський р-н з аеродрому Мачулищі в районі 19:00, а також винищувач з Барановичів, який вилетів ще раніше — близько 18:30.

Це може свідчити про те, що сили білоруської ППО зафіксували “шахед” у Білорусі задовго до того, як інформація про це з'явилася в тг-каналах, і сам “шахед” зайшов раніше — в районі 19:00. Вже на момент надходження перших публічних повідомлень винищувач ВПС РБ вилетів із Гомельського району, а за деякий час пішов у Мачулищі й вертоліт ВПС РБ.

Не виключено, що війська Білорусі були в курсі майбутніх маневрів і контролювали повітряний простір над територією Білорусі на випадок непланової поведінки одного з “шахедів”, відзначили аналітики.

За даними "Беларускі Гаюн", маршрут “шахеда” над Білоруссю був наступний: захід у районі м.п. Лоєв — рух на Мозир — поворот у район Хойників — вихід із Білорусі в районі Поліського радіаційно-екологічного заповідника.

Раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що прикордонники посилили заходи безпеки на кордоні з Україною. На позиції вивели "Іскандери".

За його словами, у високій бойовій готовності на кордоні знаходяться війська військово-повітряних сил та протиповітряна оборона — як білоруські, так і російські. Лукашенко заявив, що на позиції окрім ракетних систем "Іскандер" також вивели системи залпового вогню "Полонез".

Він також заявив, що до Білорусі з України прилітають безпілотники, але вони "були знищені".

Напруженість на кордоні із Білоруссю

Заступник командувача Силами спеціального призначення з ідеологічної роботи Білорусі Вадим Лукашевич наприкінці червня 2024 року заявив про "зростання напруженості" на кордоні з Україною і що нібито державу хочуть "втягнути у війну". У Держприкордонслужбі України заявили, що така риторика — це "білоруський стиль".

У Державній прикордонній службі України заявили 1 липня, що посилюють кордон, "щоб не допустити будь-які дії, які можуть йти з території Білорусі". Українські прикордонники назвали заяви Мінська "інформаційною операцією" і відзначили, що Білорусь з 21 червня перевіряє боєздатність своїх військових підрозділів.

Схожі публікації