Лайфхаки

Що робити з крупою перед варінням: яку замочувати, а яку можна відразу в каструлю

Деякі господині завжди промивають крупу перед приготуванням, деякі – ніколи цього не роблять. Думок із цього приводу багато, але насправді все залежить не від способу готування, а від виду самої крупи. Є крупи, які обов’язково потрібно промивати, і ті, які цього не вимагають. Розповідаємо, для чого замочують крупи у воді перед варінням і які з них дійсно варто мити.

Навіщо замочувати крупи та мити перед приготуванням

Як уже говорили, є крупи, які бажано замочувати і мити перед варінням. На те є кілька причин:

  • так ми видаляємо пил і сміття з крупи, особливо, якщо вона куплена на вагу;
  • частково видаляємо крохмаль – тобто, каша вийде більш розсипчастою;
  • знижуємо в злаках вміст фітинової кислоти – її надлишок може заважати засвоювати корисні елементи (мінерали).

Є господині, які йдуть ще далі й, окрім замочування і промивання, перебирають крупу – навіть у пакетованій часто зустрічаються зіпсовані зерна, лушпиння, різні домішки. Давайте докладніше розберемо, яку ж крупу варто замочувати і мити, а яку не потрібно.

Яку крупу потрібно замочувати перед варінням

Промивають крупи з твердими зернами, а деякі з них – ще й замочують.

Отже, що потрібно мити:

  • рисову крупу – у холодній воді, поки вода не стане прозорою;
  • гречану – у теплій;
  • перлову – в теплій воді до її прозорості;
  • пшеничну – у теплій;
  • пшоно – у холодній, поки вода не буде прозорою;
  • бобові (сюди входить горох, сочевиця і нут).

Крім промивання, рисову та перлову крупу, а також горох замочують – так вони легше засвоюватимуться.

Яку крупу не промивають перед приготуванням

Немає сенсу мити – і в цьому немає технологічної необхідності – такі крупи:

  • манку;
  • вівсянку;
  • булгур;
  • кускус;
  • кукурудзяну крупу;
  • ячну крупу.

Вівсянка, булгур і кускус швидко вбирають вологу, тому замочування може позначитися на їхньому смаку, ну а манку після такого і зовсім не можна буде готувати.

Яку крупу можна просто залити окропом і не варити

Є також крупи, які можна не варити, а досить просто залити окропом. Ця ідея виручає в разі, якщо немає можливості приготувати.

Які крупи можна запарювати:

  • манку – залити окропом і залишити на 15-20 хвилин;
  • кускус – залити на 15 хвилин.
  • вівсяні пластівці (геркулес) – 15-20 хвилин;
  • булгур – на 20 хвилин дрібну крупу і на 40 хвилин – велику;
  • ячну крупу – на 2-2,5 години, укутавши в щось тепле;
  • гречку, пшоно і перловку – залити і залишити на ніч, укутавши.

Тут працює принцип: що дрібніша крупа, то швидше вона запариться. Але якщо посуд додатково укутати, то процес можна прискорити.

Нагадаємо, раніше ми також розповідали, чи потрібно варити суп під кришкою чи без.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Оладки на кефірі не будуть опадати, якщо ви зробите це з тістом: мова не про соду
  • Цей простий інгредієнт робить пасту болоньєзе в рази смачнішою: що додати
  • Як зробити кислі мандарини солодкими: цей лайфхак вам точно стане в пригоді

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.