Всі, хто вирощує виноград, задають собі питання, як же зберегти виноградний врожай. Для цього необхідно завчасно провести огляд, аби виявити небезпечні збудники хвороб. Грибкова хвороба вважається досить серйозною проблемою і може згубно впливати на виноградну лозу. Існує декілька основних видів, які несуть небезпеку: сіра, біла та чорна гниль. Але серед виноградарів існує думка, що саме хвороба сірої гнилі узагальнює категорії всіх цих грибкових хвороб. Тому сьогодні про неї поговоримо у нашій статті.
Що таке сіра гниль винограду
Хвороба сірої гнилі несе загрозу для винограду і є однією з найпоширеніших та найшкідливіших хвороб для виноградної культури. Сіра гниль може призводити до значної втрати врожаю винограду та погіршувати якість винного матеріалу. Цей паразитичний гриб розвивається на пошкодженій тканині ягідок, утворюючи на ній своєрідний наліт сірого кольору — його називають конідії. Саме ці спори розносять інфекцію у подальшому вегетаційному розвитку.
Грибкове ураження охоплює практично весь виноград: його лозу, однорічні нові живці, особливо місця, де було проведене щеплення.
Холодна та сира погода весною служить передвісником зараження сірою гниллю. Грибкова хвороба вражає бруньки та молоді пагони, які тільки починають розпускатися. Це захворювання в поєднанні з весняними заморозками може створити купу проблем. А от сухі погодні умови вважаються найголовнішою перешкодою для подальших процесів розвитку сірої гнилі. Уражений виноград цілком вважається непридатним для далекого транспортування, а особливо для тривалого терміну зберігання.
Основні симптоми хвороби
- На ягідках з’являється купа бурих плям, які дуже швидко та активно збільшуються у своїх розмірах;
- Уражені тканини розм’якшуються, набувають сіро-коричневого зовнішнього забарвлення;
- Поверхня виноградних ягід вкривається сірим своєрідним нальотом — це і є конідії гриба сірої гнилі;
- Ягоди винограду починають зморщуватися, з часом всихають, а потім опадають.
Найсприятливіші місця, де зимує збудник:
- поверхнева частина та внутрішнє середовище виноградної лози;
- молоді паростки;
- пошкоджені ділянки винограду.
Умови розвитку сірої гнилі:
- Високі показники вологи в повітрі (які перевищують 85%);
- Спекотна, задушлива погода;
- Густі та надто затінені виноградні насадження, які погано провітрюються;
- Пошкоджені ягоди градом, птахами чи шкідливими комахами.
Варто пам’ятати, що хвороба сірої гнилі надто швидко поширюється, бо вона передається контактно через будь-які уражені виноградні рештки, навіть краплини дощу та потоки повітря.
Як запобігти розповсюдженню сірої гнилі
Для того аби запобігти розповсюдженню та ураженню виноградних кущів сірою гниллю, варто дотримуватися таких рекомендацій:
- Своєчасно проріджувати кущі, видаляти всі зайві пагони для того, аби вони краще провітрювалися;
- Під час виявлення уражених частин їх варто видалити та знищити;
- Дотримуватися завжди оптимального терміну збирання плодів;
- Після збору врожаю варто добре просушити зібрані грона перед тим, як будете його вкладати на зберігання в сховища;
- Використовувати для обробки сховищ антисептичні та фунгіцидні препарати перед зберіганням (сірчані кислоти або препарати на основі бордоської суміші);
- Дотримуйтеся температурного режиму, а також створюйте оптимальні умови вологості, де зберігається виноград.
Як боротися із сірою гниллю на винограді
- Знищуйте завжди будь-які рослинні залишки у винограднику;
- Варто створити умови, щоб грона не торкалися землі;
- Необхідно обробляти виноград фунгіцидними препаратами, такими як Топсин, бордоська рідина, Топаз.
Заходи профілактики проти ураження сірою гниллю
- Варто обирати для вирощування стійкі до цієї хвороби сорти винограду;
- Проводити регулярне профілактичне обприскування фунгіцидними препаратами наприкінці періоду цвітіння;
- Необхідно уникати насаджень з надмірним загущенням;
- Проводити боротьбу з бур’янами, які можуть бути джерелом інфекцій;
- Після опадання необхідно прибирати з-під кущів, а також знищувати опале листя та муміфіковані ягоди;
- Дезінфікувати після кінця сезону шпалери, де ріс виноград, та проводити дезінфекцію інструменту, яким проводили обрізку;
- В осінній період бажано перекопувати всю виноградну площу;
- З настанням ранньовесняного періоду розпочинати обприскування фунгіцидними препаратами виноградних лоз для попередження ураження хворобою.