Лайфхаки

Стають неїстівними завчасно: продукти, яким не місце в коморі

Багато українців, які живуть у приватних будинках або квартирах, складають продукти про запас у підвали, гаражі, погреби. Якщо такої можливості немає, люди користуються коморами. Дізнайтеся, що можна зберігати в коморі багатоквартирного будинку, а для якої провізії краще підшукати інше місце.

Що не можна зберігати в коморі – список

Зазвичай у комору поміщають продукти тривалого зберігання – ті, які точно не зіпсуються через кілька днів. Вони можуть зберігатися місяцями, але тільки теоретично – насправді, є список того, що швидше втратить смакові якості та придатність до вживання, перебуваючи в темній шафі квартири.

Горіхи та насіння

Якщо не знаєте, де і як зберігати волоські горіхи, а також мигдаль, фундук, соняшник та інші подібні суперфуди, то комора – не найкращий варіант. У горіхах і насінні багато ненасичених жирів, а за кімнатної температури продукти можуть стати згірклими, кислими, м’якими. Залишати їх у коморі можна, тільки якщо ви точно знаєте, що з’їсте все за місяць-два, в іншому разі горіхи і насіння краще заморожувати.

Олія

Більшу частину олій, які всі господині використовують у кулінарії, можна зберігати в коморі. Немає жодної проблеми в тому, де зберігати оливкову олію – сміливо розміщуйте і її, і кокосову, і соняшникову на полицях у темній шафі. Але ось саморобні олії – часникову і трав’яну, а також лляну і кунжутну, категорично заборонено там зберігати. Вони швидко втратять смак і можуть зіпсуватися. Ідеальний варіант для таких олій – холодильник або льох.

Соуси, кетчупи, майонез, гірчиця

Залишати такі продукти в коморі можна, тільки якщо ви їх не відкривали. Одразу після відкриття банки майонез і кетчуп уже стають уразливими для бактерій. Саме тому єдиний варіант, де зберігати кетчуп безпечно – це холодильник. Те ж саме стосується і гірчиці, яка хоч і може зберігатися довше, ніж соус, але за кімнатної температури втрачає гостроту.

Хліб

Люди, які постійно вживають цільнозерновий хліб, бачать, що він швидко пліснявіє при неправильному зберіганні. Якщо у вас є звичка складати буханки в коморі, то готуйтеся їх викидати пакетами – розмноження патогенних мікроорганізмів вам не уникнути. Досвідчені господині вже з’ясували, як зберігати хліб, щоб він довше залишався свіжим – бажано розміщати його в хлібниці. Якщо знаєте, що не зможете з’їсти швидко, ріжте скибочками і заморожуйте або кладіть у холодильник. Але тоді будьте готові до того, що випічка втратить вологу і стане твердішою.

Борошно

Є кілька способів, як зберігати борошно роками, і один із них – знайти правильне місце. Особливо це стосується цільнозернових сортів – у них містяться висівки і зародки зерен пшениці. У складі цих зерен є олії, і за кімнатної температури вони можуть згіркнути. Як би дивно це не звучало, але найкращий варіант – зберігати борошно в морозилці, пересипавши в герметичний контейнер.

В’ялене м’ясо та ковбаси

Люди, які самі в’ялять м’ясо та роблять ковбасу, та й ті, хто звик запасатися м’ясними продуктами, мають знати, що комора для зберігання такої провізії – найгірший варіант із можливих. В’ялене м’ясо, пепероні, салямі, прошутто і чорізо дуже швидко висихають при кімнатній температурі, якщо їх не було роздруковано. Якщо ж ви вже різали ковбасу, тоді тим паче не кладіть її до темної шафи – м’ясні продукти вразливі для бактерій, тож, абсолютно завжди такі запаси потрібно складати в холодильник.

Ще одне важливе правило – використовувати комору тільки для продуктів, більше нічого там не розміщуючи. Якщо ви зберігатимете поруч із ковбасою чи хлібом скатертини, консервацію, а ще “краще” – побутову хімію, то ні про які санітарні норми не може бути й мови. Навіть якщо ви утримуєте комору в чистоті, вам не вдасться підтримувати її на високому рівні, тому для непродовольчих запасів краще виділити окрему шафу.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.