Розповідаємо, як смачно приготувати картоплю та м’ясо.
Мало кому не сподобалося б скуштувати м’ясо і картоплю з рум’яною, хрусткою скоринкою. Приготувати це не так вже й просто.
Існує кілька лайфхаків, які дадуть змогу завжди домагатися цього спокусливого хрускоту. Ми розібралися, як посмажити картоплю зі скоринкою на пательні та чим змастити м’ясо для такого ж результату.
У чому секрет хрусткої скоринки
Зазвичай усе смажать на олії або вершковому маслі. Намагаючись домогтися тієї самої скоринки, деякі господині випадково спалюють продукт або пересушують його.
Вершкове масло люблять за його ніжний смак, проте воно має низьку температуру горіння – всього 150 градусів. У підсумку воно починає диміти, пахнути гаром і може зіпсувати смак їжі. До того ж готувати тільки на ньому недешеве задоволення.
Рослинну олію можна нагрівати до 250 градусів без будь-яких наслідків, проте вона не має цього чудового смаку і вершкового аромату.
Тому досвідчені господині готують на суміші їх обох. Таким чином їм вдається поєднувати вершкові нотки та високу температуру горіння. У результаті продукт набуває хрусткої скоринки, ніжного аромату і зберігає свою соковитість усередині.
Тепер перейдемо до того, як смажити м’ясо зі скоринкою на сковороді.
Чим змастити м’ясо для хрусткої скоринки
Для розуміння розглянемо технологію приготування стейків. М’ясо обсмажують на олії, щоб сформувати скоринку і запечатати поверхню продукту. Так, він збереже всі свої смаки та соки всередині.
Потім додається шматочок вершкового масла. Часто разом із ним на сковорідку можуть покласти часник, розмарин або інші трави для ароматизації жиру. Цим маслом поливають м’ясо, щоб воно швидше готувалося, скоринка стала карамельною, а запах – приголомшливо апетитним.
Якщо продукт не потребує тривалого приготування, то можна одразу взяти суміш вершкового масла й олії (1 до 1 або 1 до 2, відповідно). Продукт буде підсмажуватися й отримає карамельну скоринку.
Наприклад, ось як смачно приготувати четвертину на сковороді. На пательню поміщаємо рослинну олію та вершкове масло. Коли суміш стане однорідною, викладаємо обсушені та приправлені шматочки курки. Якщо четвертини великі, то варто зробити надрізи біля кістки, щоб вони швидше приготувалися.
Готуємо на сильному вогні, поки м’ясо не набуде золотистої скоринки. Потім накриваємо кришкою і залишаємо на середньому вогні хвилин на 20. Це потрібно, щоб продукт не був сирим усередині.
Перевіряти на готовність варто ножем – з місця проколу має виходити прозорий або золотистий сік, а не червонуватий. Якщо все гаразд, то можна додати ще один шматочок масла, часник, ароматну зелень і полити м’ясо цією сумішшю.
Це забезпечить хрустку скоринку і незрівнянний запах.
Як правильно смажити картоплю, щоб була скоринка
Для найкращого приготування картоплі, потрібно спочатку правильно її нарізати. Це мають бути невеликі шматочки, які будуть швидко готуватися. Можна нарізати на тонкі кружечки або тонкі брусочки, як картопля фрі.
Промиті коренеплоди потрібно обов’язково просушувати серветками. Далі гарненько солимо і даємо кілька хвилин постояти. Тепер перейдемо безпосередньо до того, як посмажити картоплю зі скоринкою на сковороді.
Вливаємо до картоплі рослинну олію та перемішуємо. На пательні розтоплюємо вершкове масло і викладаємо овочі. Важливо, щоб картопля була викладена в один шар, якщо її буде дуже багато, то вона почне тушкуватися, а не смажитися.
Готуємо на сильному вогні без кришки. Дуже часто не перемішуємо, щоб картопля покрилася скоринкою і не перетворилася на кашу. Якщо потрібно досолити, то робіть це в самому кінці. Слідкуйте за овочами, щоб вони не пересмажилися.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Можуть “вибухнути” або зіпсуватися: які банки з консервацією не можна перевертати
- Так смажать гриби мільйони господинь, але це груба помилка: коли потрібно додавати цибулю насправді
- Відвалиться будь-який бруд: як швидко очистити сковорідку від багаторічного та сильного нагару