Сушені гриби потрібно замочувати, але не обов’язково довго.
Сушені гриби “на мотузочці” раніше можна було купити на стихійному ринку в будь-якої бабусі, зараз такі продукти є і в супермаркетах. До лісу ходити – нині розкіш, тож якщо хочеться зварити суп або посмажити гриби з картоплею, то запам’ятайте, скільки часу замочують сухі гриби і як, щоб отримати смачний і безпечний продукт.
Чи потрібно замочувати сухі гриби перед смаженням
Важливо розуміти, що сушіння грибів – це чи не найідеальніший варіант зимової заготовки. По-іншому гриби ніяк не зберегти, хоча можна заморозити, але це, звісно, буде “не те”. Найкраще купувати сушку з білих грибів, вони дають насичений аромат і прозорий бульйон. Якщо для вас це не принципово, можете також брати підосичники та підберезники, вони також гарні на смак, але можуть потемніти під час варіння.
Перш ніж заливати сушений продукт водою, варто запам’ятати, як правильно вимочувати гриби і для чого це робити. По-перше, замочування у звичайній воді допомагає позбутися пилу, піску і частинок бруду. Якщо залишити гриби в теплій рідині на кілька годин, то все сміття осяде на дно. Проточною водою під краном деякі забруднення вимити просто неможливо, тому замочування обов’язкове. По-друге, завдяки такій процедурі з грибів вилізуть усі личинки та комахи, але для цього потрібно знати одну хитрість.
Як замочувати сушені гриби для супу та смаження
Перше, що потрібно запам’ятати – попри поширену думку, далеко не завжди обов’язково залишати гриби у воді на цілу ніч. Принцип “чим довше – тим краще” працює не завжди. Те, скільки замочувати сушені гриби для супу чи смаження, залежить і від стану грибів, і від ваших цілей. Якщо придбали гарний продукт у супермаркеті, то можете обійтися превентивними заходами – налити в миску гарячу (це важливо) воду, викласти гриби і злегка придавити їх рукою. Залишити в такому положенні на півгодини, потім гриби прибрати, воду злити. Повторити процедуру ще на 30 хвилин. Якщо будете варити суп, то воду з-під грибів можете злити в каструлю, уникаючи потрапляння туди осаду. Якщо збираєтеся смажити, то воду – в мийку, гриби – на обробну дошку.
Інша справа – купівля грибів “з рук”. Ви ніколи не можете знати, яким чином збирали гриби, де і коли, а також наскільки продавець відповідально поставився до правил заготівлі продукту. Саме тому, окрім візуального огляду “мотузочки”, краще перестрахуватися вдома і правильно замочити гриби. Для продукту, в якому ви не впевнені, діє інше правило, де сказано, в якій воді замочувати сушені гриби і чому так.
Продукт невідомого походження необхідно викласти в миску, посипати 1 ст.л солі, а потім залити літром гарячої води. Залишити гриби в такому вигляді на 30-40 хвилин, потім дістати й промити під проточною водою. Якщо ви дуже сильно переживаєте, можете ще раз на півгодини замочити гриби, але у звичайній гарячій воді, а не солоній, і тільки потім промити під краном.
Сіль “дістане” з грибів усіх комах і личинок, які ніколи в житті не вийдуть назовні, якщо їх буде омивати звичайною водою. Крім того, сіль ще й очищає від сміття, тож, осаду на дні миски буде більше, тому що з грибів “вийде” більше бруду. Тільки маючи чистий продукт у руках, ви можете його посмажити або зварити.