Більше всього занепокоєння викликає ситуація після Нового року.
Хоча обсяг виробництва жита достатній, продажі на внутрішньому ринку майже відсутні. Фермери притримують жито, сподіваючись на зростання попиту й цін.
Про це УНІАН розповів перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів, директор ТОВ “Київ Хліб” Юрій Дученко.
За його словами, виробництво жита цього року планується на рівні 178 тисяч тонн, тоді як внутрішнє споживання становить у середньому 175 тисяч тонн.
“Але в результаті низької пропозиції ми бачимо суттєве зростання вартості жита, що напряму впливає на ціну житнього борошна і хліба, до складу якого воно входить”, – повідомив Дученко.
Деякі підприємства вже імпортують житнє борошно, зокрема з Туреччини, каже директор “Київ Хлібу”. Але імпорт дорожчий: якщо тонна українського житнього борошна вже коштує близько 18 тисяч гривень, то турецького – понад 20 тис.
“Загалом прогноз не песимістичний. Більше занепокоєння викликає ситуація після Нового року. Якщо фермери й надалі утримуватимуться від продажів або продаватимуть жито невеликими партіями, дефіцит на внутрішньому ринку може посилитися”, – пыдкреслив Дученко.
Ціни на продукти в Україні – останні новини
При цьому продовольча інфляція в Україні залишається високою, хоча темпи її поступово сповільнюються. Так, в липні 2025 року в порівнянні з липнем минулого найбільше зросли ціни на м’ясо та м’ясні продукти – на 25,4%. Загалом ціни на продукти зросли майже на 20%.