Літо – час поповнювати організм вітамінами й мінералами з ягід, овочів та фруктів, зміцнювати імунітет перед зимовим періодом. Мало хто знає, що одна з найкорисніших ягід зростає чи не на кожному городі. І це – помідор! Користь його для людини – безцінна. Недарма французи називають помідор «яблуком кохання», а німці – «райським яблуком». Які помідори краще вживати та які їхні властивості й вплив на здоров’я людини – читайте далі.
Які бувають томати?
Нині селекціонерами світу виведено тисячі різних сортів та гібридів томатів. І вони невпинно селекціонуються далі: різні за формою, смаковими якостями, кольором, стійкістю до хвороб та шкідників, сезонністю дозрівання, призначеннями – для салатів, консервування, виготовлення соків.
Наприклад, темно-коричневі, майже чорні помідори Кумато зеленкуватого кольору всередині вражають багатогранним солодкуватим смаком з легкою кислинкою. М’ясисті помідори сорту Бичаче серце – не лише смачні, а й ідеальні для виготовлення соків. Декоративні, маленькі на гілочці, й смачні томати Черрі цінуються не лише за насичені смакові якості, легкість у вирощуванні, а й зовнішній вигляд – ідеальні для прикрашання страв, консервації. Сонячним кольором, оригінальним смаком, ароматом, відрізняються помідори жовтих сортів. Вченими доведено їхні антивікові, омолоджуючі властивості. Жовто-оранжеві помідору сорту Жираф цінуються за стійкість до коливань клімату й погоди, вони пізньостиглі й гарно зберігаються у свіжому вигляді всю зиму. Більше сортів найпопулярніших помідорів шукайте у каталозі: https://fruit-time.ua/catalog/pomidori.
ТОП-10 корисних властивостей помідорів
Вченими та лікарями доведено, що томати мають корисні та лікувальні властивості.
- Серцево-судинна система.
Містять вітаміни, мінерали, антиоксиданти, наприклад, лікопін, що знижують ризик серцево-судинних захворювань, зокрема інсульту. Регулює тиск та підтримує серце і калій, необхідний ля скорочення м’язів та клітинногобалансу. У одному помідорі калію стільки ж, як у банані.
- Травна система.
Томати багаті клітковиною, яка покращує перистальтику кишківника, попереджує закрепи.
- Покращує зовнішній вигляд.
Потужний склад вітамінів, зокрема вітаміну С, антиоксидантів, оздоровлюють шкіру, роблять її гладкою та сяючою.
- Ідеально для зниження ваги.
Низький вміст калорій та багато води в помідорах роблять їх незамінним дієтичним продуктом, що допомагає схуднути.
- Попереджує онкозахворювання та оздоровлює печінку.
Лікопін, що міститься у помідорах, – знижує ризик раку, зокрема й онкологічних захворювань передміхурової залози. Помідори покращують сперму. Пігмент, який міститься у томатах, збільшує кількість і різноманітність корисної мікрофлори, що запобігає надмірному росту деяких бактерій, які викликають запалення. Вчені Університету Тафтса заявили, що пігмент лікопін, який міститься в томатах, знижує ризик розвитку жирової хвороби, запалення і раку печінки
- Зміцнює кістки
Вітамін К, яким багаті помідори, зміцнює кісткову систему.
- Підтримує захисні функції організму.
Вітамін А та інші у складі томатів підтримують імунну систему, а отже зміцнюють захисні функції організму.
- Покращує зір.
У складі томатів виявлено лютеїн, який підтримує здоров’я очей, захищає від дегенеративних вікових змін.
- Незамінний для жінок та енергії.
Помідори містять фолієву кислоту, яка необхідна для жінок, особливо вагітних та тих, хто планує вагітність. Вона ж допомагає долати втому.
- Антитромобзні властивості.
Регулярне споживання помідорів знижує рівень поганого холестерину у крові та запобігає формуванню тромбів.
А ще помідори – це просто смачно. За даними дослідників, вони містять речовину тирамін, який в організмі перетворюється в серотонін – гормон задоволення й радості. А отже, томати сприятливо впливають ще й на гормональну систему та психіку, покращують настрій.
Кому не рекомендовано споживати помідори?
На жаль, томати можна їсти не всім. Лікарі рекомендують з обережністю поставитися до споживання помідорів людям, які мають алергію на томати, жовчокам’яну хворобу, захворювання нирок (сечокам’яну хворобу) та суглобів. Не варто споживати томати й за хвороб шлунково-кишкового тракту – виразка, гастрит, підвищена кислотність, панкреатит. У помідорах міститься щавелева кислота, а отже вони можуть ускладнити стан під час подагри та артритів.
З чим їсти помідори?
Українська й світова кухні багаті стравами з вмістом томатів, адже це корисно, красиво і смачно!
Отож, із них готують соки, салати, лечо, борщі, гаспачо, кетчупи, соуси, брускети, піци, закуски, пасти, томатні супи, в’ялять, сушать, консервують, фарширують… А українці полюбляють їх ще і просто з хлібом, салом, часничком.
До речі, під час приготування, термічної обробки помідори не втрачають свої корисні властивості.
Смакуйте і будьте здорові!