Новини Конотоп

Помідор як суперфуд: Наукові докази його надзвичайної користі

Літо – час поповнювати організм вітамінами й мінералами з ягід, овочів та фруктів, зміцнювати імунітет перед зимовим періодом. Мало хто знає, що одна з найкорисніших ягід зростає чи не на кожному городі. І це – помідор! Користь його для людини – безцінна. Недарма французи називають помідор «яблуком кохання», а німці – «райським яблуком». Які помідори краще вживати та які їхні властивості й вплив на здоров’я людини – читайте далі.

Помідор як суперфуд: Наукові докази його надзвичайної користі

Які бувають томати?

Нині селекціонерами світу виведено тисячі різних сортів та гібридів томатів. І вони невпинно селекціонуються далі: різні за формою, смаковими якостями, кольором, стійкістю до хвороб та шкідників, сезонністю дозрівання, призначеннями – для салатів, консервування, виготовлення соків.

Помідор як суперфуд: Наукові докази його надзвичайної користі

Наприклад, темно-коричневі, майже чорні помідори Кумато зеленкуватого кольору всередині вражають багатогранним солодкуватим смаком з легкою кислинкою. М’ясисті помідори сорту Бичаче серце – не лише смачні, а й ідеальні для виготовлення соків. Декоративні, маленькі на гілочці, й смачні томати Черрі цінуються не лише за насичені смакові якості, легкість у вирощуванні, а й зовнішній вигляд – ідеальні для прикрашання страв, консервації. Сонячним кольором, оригінальним смаком, ароматом, відрізняються помідори жовтих сортів. Вченими доведено їхні антивікові, омолоджуючі властивості. Жовто-оранжеві помідору сорту Жираф цінуються за стійкість до коливань клімату й погоди, вони пізньостиглі й гарно зберігаються у свіжому вигляді всю зиму. Більше сортів найпопулярніших помідорів шукайте у каталозі: https://fruit-time.ua/catalog/pomidori.

Помідор як суперфуд: Наукові докази його надзвичайної користі

ТОП-10 корисних властивостей помідорів

Вченими та лікарями доведено, що томати мають корисні та лікувальні властивості.

  1. Серцево-судинна система.

Містять вітаміни, мінерали, антиоксиданти, наприклад, лікопін, що знижують ризик серцево-судинних захворювань, зокрема інсульту. Регулює тиск та підтримує серце і калій, необхідний ля скорочення м’язів та клітинногобалансу. У одному помідорі калію стільки ж, як у банані.

  1. Травна система.

Томати багаті клітковиною, яка покращує перистальтику кишківника, попереджує закрепи.

  1. Покращує зовнішній вигляд.

Потужний склад вітамінів, зокрема вітаміну С, антиоксидантів, оздоровлюють шкіру, роблять її гладкою та сяючою.

  1. Ідеально для зниження ваги.

Низький вміст калорій та багато води в помідорах роблять їх незамінним дієтичним продуктом, що допомагає схуднути.

  1. Попереджує онкозахворювання та оздоровлює печінку.

Лікопін, що міститься у помідорах, – знижує ризик раку, зокрема й онкологічних захворювань передміхурової залози. Помідори покращують сперму. Пігмент, який міститься у томатах, збільшує кількість і різноманітність корисної мікрофлори, що запобігає надмірному росту деяких бактерій, які викликають запалення. Вчені Університету Тафтса заявили, що пігмент лікопін, який міститься в томатах, знижує ризик розвитку жирової хвороби, запалення і раку печінки

  1. Зміцнює кістки

Вітамін К, яким багаті помідори, зміцнює кісткову систему.

  1. Підтримує захисні функції організму.

Вітамін А та інші у складі томатів підтримують імунну систему, а отже зміцнюють захисні функції організму.

  1. Покращує зір.

У складі томатів виявлено лютеїн, який підтримує здоров’я очей, захищає від дегенеративних вікових змін.

  1. Незамінний для жінок та енергії.

Помідори містять фолієву кислоту, яка необхідна для жінок, особливо вагітних та тих, хто планує вагітність. Вона ж допомагає долати втому.

  1. Антитромобзні властивості.

Регулярне споживання помідорів знижує рівень поганого холестерину у крові та запобігає формуванню тромбів.

А ще помідори – це просто смачно. За даними дослідників, вони містять речовину тирамін, який в організмі перетворюється в серотонін – гормон задоволення й радості. А отже, томати сприятливо впливають ще й на гормональну систему та психіку, покращують настрій.

Помідор як суперфуд: Наукові докази його надзвичайної користі

Кому не рекомендовано споживати помідори?

На жаль, томати можна їсти не всім. Лікарі рекомендують з обережністю поставитися до споживання помідорів людям, які мають алергію на томати, жовчокам’яну хворобу, захворювання нирок (сечокам’яну хворобу) та суглобів. Не варто споживати томати й за хвороб шлунково-кишкового тракту – виразка, гастрит, підвищена кислотність, панкреатит. У помідорах міститься щавелева кислота, а отже вони можуть ускладнити стан під час подагри та артритів.

З чим їсти помідори?

Українська й світова кухні багаті стравами з вмістом томатів, адже це корисно, красиво і смачно!

Отож, із них готують соки, салати, лечо, борщі, гаспачо, кетчупи, соуси, брускети, піци, закуски, пасти, томатні супи, в’ялять, сушать, консервують, фарширують… А українці полюбляють їх ще і просто з хлібом, салом, часничком.

До речі, під час приготування, термічної обробки помідори не втрачають свої корисні властивості.

Смакуйте і будьте здорові!

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.