Щороку сотні людей потрапляють до лікарень, ба навіть гинуть, через отруєння грибами. Так з початку року в Сумській області вже зареєстровано 2 випадки отруєння грибами, це було станом на 8 липня 2025 року. На даний час додався ще один випадок по м. Охтирка, отруєння підберезниками, які вживали в сирому вигляді.
Хоча на першому місці по отруєнні стоїть — бліда поганка, бо її плутають з печерицями чи сироїжками.
Бліда поганка настільки отруйна, що небезпеку становить навіть крихітна її часточка. Та не лише бліда поганка становить небезпеку. В українських лісах росте багато інших видів отруйних грибів.
Щоб допомогти вам уникнути небезпеки, ми підготували пам’ятку про отруйні гриби. Посилання на неї ви знайдете нижче.
А для початку почитайте правила збору грибів:
Збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного
правила грибника: «не впевнений – не бери»;
Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на
нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи
не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не
вживайте такі гриби в гостях;
Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини.
Як готувати та їсти гриби:
Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;
Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології:
промивайте гриби та термічно обробляйте;
Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби – відносно «важка» їжа.
Кому слід обмежити вживання грибів:
діти;
вагітні;
літні люди;
ослаблені люди;
люди з проблемами травної системи.
Симптоми отруєння
Грибні токсини доволі розмаїті та діяти можуть по-різному: вражати травну систему, печінку, нирки, нервову систему тощо.
Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.
Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:
• різкий біль у животі;
• головний біль;
• підвищення температури тіла;
• галюцинації;
• холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
• судоми;
• задуха;
• марення;
• зниження пульсу, запаморочення.
Що робити при отруєнні:
1. негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте:
симптоми;
причину отруєння;
що вже робили для допомоги отруєному.
2. промийте шлунок чистою водою:
випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання;
повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.
3. прийміть сорбенти;
4. дотримуйтеся постільного режиму.
Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.
Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклета за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7