Новини Суми

З початку року на Сумщині зареєстровано 43 випадки сальмонельозу

Як повідомили спеціалісти Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, з початку року на Сумщині зареєстровано 43 випадки сальмонельозу (4,16 на 100 тис. населення).

Це дещо менше порівняно з аналогічним періодом 2024 року, коли було 54 випадки (5,22 на 100 тис.), хоча різниця не є статистично значущою.

Особливо важливо відзначити суттєве зниження захворюваності серед дітей – на 40%. У січні-травні 2024 року показник становив 6,27 на 100 тис. дитячого населення, а за аналогічний період 2025 року – 3,76.

Загалом захворюваність на сальмонельоз у Сумській області залишається в межах фонових рівнів, характерних для цього періоду року.

Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, що викликається бактеріями роду сальмонел.

Головні джерела та шляхи зараження:

– Харчовий шлях (найпоширеніший):

  • Недостатньо термічно оброблене м’ясо (особливо курятина, свинина), фарш, паштети, ковбаси. Сальмонели можуть тривалий час зберігатися і навіть розмножуватися у м’ясі, не змінюючи його зовнішнього вигляду чи запаху.
  • Сирі або недоварені яйця, а також страви, що містять сирі яйця (майонез домашнього приготування, креми, десерти). Сальмонели можуть бути як на шкаралупі, так і всередині яйця.
  • Некип’ячене молоко, сир, сметана, особливо куплені на стихійних ринках.
  • Риба та морепродукти, особливо ті, що не пройшли достатню термічну обробку.
  • Забруднені овочі та фрукти через контакт із зараженим ґрунтом або водою, а також при контакті з сирим м’ясом чи немитими руками.

– Водний шлях:

Вживання забрудненої води з неперевірених джерел, відкритих водойм.

Заковтування води під час купання у забруднених річках чи озерах.

– Контактно-побутовий шлях:

  • Через брудні руки після контакту з хворими тваринами (навіть якщо вони виглядають здоровими, вони можуть бути носіями сальмонел).
  • Через предмети побуту, іграшки, посуд, якщо людина-носій або хворий не дотримується правил гігієни.
  • Через комах (мухи, таргани), які можуть переносити бактерії на своїх лапках.

– Профілактика сальмонельозу

  • Дотримання простих гігієнічних та кулінарних правил є найкращим способом уберегтися від сальмонельозу:

– Обов’язково ретельно мийте руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

– Ретельно мийте всі овочі та фрукти проточною водою, особливо ті, що вживаються сирими;

– Готуйте м’ясо, птицю, яйця та рибу до повної готовності;

– Переконайтеся, що температура всередині продукту досягає безпечних значень.

– Використовуйте окремі кухонні дошки та ножі для сирого м”яса/птиці/риби та для готових продуктів, овочів та фруктів.

– Зберігайте продукти в холодильнику, дотримуючись температурного режиму. Не залишайте готові страви при кімнатній температурі надовго.

– Завжди перевіряйте термін придатності продуктів перед покупкою та вживанням.

– Перед використанням мийте яйця, не вживайте їх сирими. Купуйте яйця у перевірених продавців.

– Використовуйте для пиття та приготування їжі тільки безпечну воду (кип’ячену або бутильовану).

– Не допускайте мух та інших комах до харчових продуктів.

Якщо у вас з’явилися симптоми, характерні для сальмонельозу (лихоманка, діарея, блювота, біль у животі, головний біль), негайно зверніться за медичною допомогою! Самолікування може бути небезпечним.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.