За даними Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб, за перші п’ять місяців 2025 року на Сумщині зареєстровано 286 випадків гострих кишкових інфекцій.
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) одні з найпоширеніших інфекційних хвороб, які можуть спричинити серйозні ускладнення — передусім у дітей.
Головні способи зараження — споживання неякісної їжі або води, купання у забруднених водоймах, а також недотримання правил гігієни (наприклад, брудні руки чи предмети побуту).
Найчастіше збудники кишкових інфекцій ховаються в сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах та фруктах. Особливо небезпечні готові страви, молочні продукти, яйця та кондитерські вироби — вони нерідко стають джерелом інфекції.
Симптоми
сухість у роті та горлі;
підвищена температура, що супроводжується діареєю і блювотою;
переймоподібні болі в животі;
незначне сечовипускання або його відсутність