На Сумщині зареєстрований перший випадок отруєння грибами в цьому році. Про це повідомила Валентина Курило -лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.
Постраждала жителька Тростянецької громади. 70 річна жінка разом зі своїм чоловіком назбирали шампіньйонів у своєму садку. З їх слів , робили це щорічно. Гриби вживали смаженими, після чого жінка опинилася в реанімаційному відділенні. Завдяки своєчасному зверненню та лікуванню стан потерпілої на даний час задовільний, лікування продовжується. Чоловік за медичною допомогою з приводу поганого самопочуття не звертався.
ЩОБ ЗАПОБІГТИ ОТРУЄННЮ ГРИБАМИ ДОТРИМУЙТЕСЬ ВИМОГ:
1 Не треба збирати гриби:
-якщо не впевнені, що знаєте їх – якими б апетитними вони не здавалися;
-поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
-невідомі гриби;
-з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі;
-пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них.
2 Не куштуйте сирі гриби на смак.
3 Ще раз перевірте вдома гриби. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена ґрунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
4 Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
5 Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
6 Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
У всіх випадках отруєння грибами треба НЕГАЙНО ЗВЕРНУТИСЬ ЗА МЕДИЧНОЮ ДОПОМОГОЮ!
Вживаючи грибами, важливо бути обережним і свідомим. Дотримуючись зазначених рекомендацій, ви можете зменшити ризик отруєнь і насолоджуватися збором грибів без небезпеки для свого здоров’я.