Він констатував, що своєю власною рибою ми не дуже сильно забезпечені.
Річкова риба на базарах міст та полицях супермаркетів має переважно українське походження. Про це розповів керівник Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів Дмитро Загуменний.
“У нас є підприємства, які продовжують працювати. Хтось займається промислом, зокрема, на водосховищах. Хтось займається аквакультурою, тобто вирощує рибу в певних умовах. Ці компанії продовжують свою діяльність. І переважно та річкова риба, яку ми бачимо на прилавках, на ринках, в супермаркетах – це українського походження риба. Але, на жаль, її не так багато”, – заявив він у етері Українського Радіо.
За його словами, на її ціну впливає багато чинників.
“Треба розуміти, що дорожчають і корми, і оренда, і зарплата, і інші складові – електроенергія, логістика. Воно все потроху, на жаль, але теж дорожчає. Це все вкладається в кінцеву вартість продукту, тому ми спостерігаємо певне подорожчання. Але воно плюс-мінус співмірне з іншими основними продуктами харчування. Тут немає якихось аж надто різких стрибків”, – пояснив Загуменний.
Він констатував, що своєю власною рибою ми не дуже сильно забезпечені:
“По-перше, через війну ми втратили можливість промислу в Азовському та Чорному морях. Це майже вдвічі, а то й більше, скоротило пропозицію і можливості власної рибної промисловості. Якщо до війни ми могли добувати близько 90 тисяч тонн рибної продукції, то останні три роки ця цифра коливається в межах 35 тисяч тонн. Це мало. Для порівняння, ми імпортуємо близько 350 тисяч тонн в рік, тобто в 10 разів більше. Така потреба України і українців у споживанні риби”.
Ціни на продукти в Україні
Виконавчий директор асоціації “Союз птахівників України” Сергій Карпенко розповів, що в Україні зростають ціни на м’ясо птиці.
“М’ясо птиці з початку року здорожчало на 7%, а порівняно з квітнем минулого року на 11,5%. Попри стрімкий ріст собівартості, виробники за рахунок власних резервів та зменшення прибутків стримували ріст на м’ясо птиці. Однак вимушені були поступово підвищувати відпускні ціни для компенсації втрат попередніх періодів”, – заявив фахівець.
Карпенко зазначив, що до росту собівартості виробництва продукції птахівництва призвело, перш за все, здорожчання зернових і продуктів переробки олійних культур протягом року на 30-50%.