Новини важкої атлетики

“На жаль, її не так багато”: експерт розкрив правду про те, яку річкову рибу продають в Україні

Річкова риба на базарах міст та полицях супермаркетів має переважно українське походження. Про це розповів керівник Асоціації українських імпортерів риби та морепродуктів Дмитро Загуменний.

“У нас є підприємства, які продовжують працювати. Хтось займається промислом, зокрема, на водосховищах. Хтось займається аквакультурою, тобто вирощує рибу в певних умовах. Ці компанії продовжують свою діяльність. І переважно та річкова риба, яку ми бачимо на прилавках, на ринках, в супермаркетах – це українського походження риба. Але, на жаль, її не так багато”, – заявив він у етері Українського Радіо.

За його словами, на її ціну впливає багато чинників.

“Треба розуміти, що дорожчають і корми, і оренда, і зарплата, і інші складові – електроенергія, логістика. Воно все потроху, на жаль, але теж дорожчає. Це все вкладається в кінцеву вартість продукту, тому ми спостерігаємо певне подорожчання. Але воно плюс-мінус співмірне з іншими основними продуктами харчування. Тут немає якихось аж надто різких стрибків”, – пояснив Загуменний.

Він констатував, що своєю власною рибою ми не дуже сильно забезпечені:

“По-перше, через війну ми втратили можливість промислу в Азовському та Чорному морях. Це майже вдвічі, а то й більше, скоротило пропозицію і можливості власної рибної промисловості. Якщо до війни ми могли добувати близько 90 тисяч тонн рибної продукції, то останні три роки ця цифра коливається в межах 35 тисяч тонн. Це мало. Для порівняння, ми імпортуємо близько 350 тисяч тонн в рік, тобто в 10 разів більше. Така потреба України і українців у споживанні риби”.

Ціни на продукти в Україні

Виконавчий директор асоціації “‎Союз птахівників України”‎ Сергій Карпенко розповів, що в Україні зростають ціни на м’ясо птиці.

“‎М’ясо птиці з початку року здорожчало на 7%, а порівняно з квітнем минулого року на 11,5%. Попри стрімкий ріст собівартості, виробники за рахунок власних резервів та зменшення прибутків стримували ріст на м’ясо птиці. Однак вимушені були поступово підвищувати відпускні ціни для компенсації втрат попередніх періодів”, – заявив фахівець. 

Карпенко зазначив, що до росту собівартості виробництва продукції птахівництва призвело, перш за все, здорожчання зернових і продуктів переробки олійних культур протягом року на 30-50%. 

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.