Від Австрії до Іспанії жодне вино не було чистим від надстійких хімікатів.
Видання Politico пише, що нове дослідження виявило в європейських винах широко поширене забруднення трифтороцтовою кислотою (TFA) – стійким побічним продуктом PFAS, групи промислових хімікатів. Жодне з вин, вироблених за останні кілька років у 10 країнах ЄС, не виявилося чистим. У деяких пляшках було виявлено вміст речовин, що в 100 разів перевищує рівень, який зазвичай вимірюють у питній воді.
Виноробство є одним із найінтенсивніших споживачів пестицидів у європейському сільському господарстві, особливо фунгіцидів, що робить виноградники ймовірним осередком накопичення хімічних речовин. Виноград особливо вразливий до грибкових захворювань, що вимагає частого обприскування протягом усього вегетаційного періоду, в тому числі з використанням деяких продуктів, що містять сполуки PFAS.
Дослідники виявили, що якщо у винах, зібраних до 1988 року, TFA виявити було неможливо, то відтоді рівень забруднення неухильно зростає, досягаючи 320 мікрограмів на літр у пляшках трьох останніх урожаїв, що більш ніж у 3 000 разів перевищує встановлену ЄС межу вмісту залишків пестицидів у ґрунтових водах.
“Це тривожний сигнал, який не можна ігнорувати”, – сказав Гельмут Буртшер-Шаден з австрійської неурядової організації Global 2000, який очолив дослідження. “Масове накопичення TFA в рослинах означає, що ми, ймовірно, споживаємо набагато більше “вічних хімікатів” через їжу, ніж передбачалося раніше”.
Загалом проаналізували 49 вин як звичайні, так і органічні. Хоча в органічних винах концентрація TFA була нижчою, але жодне з них не було чистим. Особливо високі показники у винах з Австрії.
Європейське вино в небезпеці
Крім того, видання The Guardian писало, що споживання вина у світі 2024 року впало до найнижчого рівня за понад 60 років. Представники індустрії стурбовані з приводу нових ризиків, пов’язаних із митами США.