Розповідаємо, як фарбувати яйця в каркаде, куркумі та інших барвниках без “хімії”.
Фарбовані яйця, або крашанки – один із головних атрибутів Великодня, які символізують відродження життя. За звичаєм, яйця прийнято фарбувати у відтінки червоного кольору, але сучасні господині готують й інші. Головне правило – щоб без “хімії”, тому в моді натуральні барвники. Розповідаємо, як фарбувати яйця куркумою, чаєм каркаде, вином, буряком, фломастерами та серветками.
Як фарбувати яйця в каркаде
Чай каркаде готують із пелюсток суданської троянди. Напій має хороші фарбувальні властивості, тому ним фарбують і яйця на Великдень.
Яйця попередньо потрібно дістати з холодильника, щоб вони нагрілися до кімнатної температури, а потім помити з содою – щоб краще лягла фарба.
Є два способи фарбування каркаде:
- потрібно відварити яйця, а потім покласти їх у насичений відвар чаю з додаванням 30 мл оцту і залишити на ніч – фарби вийдуть темно-синього кольору;
- 50 г крупнолистого чаю (якщо хочете “мармурові” яйця) залити водою, покласти сирі яйця (але помиті з содою) і довести до кипіння, після того, як закиплять, проварити 7 хвилин, потім вимкнути й залишити на деякий час – що довше яйця лежатимуть у відварі, то більш насиченим буде їхній колір.
Порада від УНІАН: яйця для фарбування купуйте виключно білі.
Як фарбувати яйця куркумою
Куркума ще один натуральний барвник, безпечний для здоров’я. Але з куркумою слід бути обережним – вона має дуже хороші фарбувальні властивості (дає жовтий колір), тож, окрім яєць, вона може пофарбувати половину кухні та весь емальований посуд.
Фарбувати куркумою яйця потрібно так:
- 3 ст. л. спеції залити 1 л гарячої води, додати оцет, розмішати, а потім занурити туди варені яйця і залишити на кілька годин;
- можна зварити яйця прямо в суміші 20 г порошку куркуми + 1 л води + 30 мл оцту.
Після дати охолонути і за бажанням змастити олією – крашанки красиво блищатимуть.
Як фарбувати яйця буряком
Сік буряка також можна використовувати в ролі барвника для яєць – вони виходять рожевого або бордового кольору.
Потрібно натерти буряк, залити водою (1 л), влити оцет, а потім цю суміш довести до кипіння і варити 20-30 хвилин на тихому вогні. Відвар процідити і покласти в нього зварені яйця – їх можна залишити на кілька годин або на всю ніч, від цього залежатиме відтінок.
Як фарбувати яйця у вині
У того, хто вигадав фарбувати яйця у вині з цукром, точно не було під рукою куркуми, каркаде і цибулиння цибулі. І, найімовірніше, було багато натурального вина, а в результаті вийшли красиві мерехтливі яйця.
Для цього способу фарбування знадобиться 1 л червоного вина, можна навіть найдешевшого, але воно обов’язково повинне бути з виноградного соку, а не сурогат (з барвниками і кислотами). Вино радять брати солодке, а до сухого додавати 200 г цукру, але мерехтіння яєць виходить не завдяки цукру, а завдяки виноградному соку в складі вина.
Як зробити мерехтливі крашанки: зварити у вині яйця і залишити їх до вечора. Потім дістати і залишити обсохнути. Якщо експеримент вдався, то на поверхні пофарбованих яєць утворюються ті самі мерехтливі кристали.
Можна спробувати зробити те ж саме і з білим вином, але з додаванням у нього барвника.
Як фарбувати яйця фломастерами та серветками
Це ще один простий і швидкий спосіб фарбування яєць – якщо під рукою взагалі немає нічого з барвників.
Знадобляться звичайні столові серветки і фломастери, а також заздалегідь відварені яйця. Потрібно скласти разом 2 серветки і намалювати зверху хвилі, закарлючки, лінії або крапочки різного кольору – що більше ліній, хвиль і кольорів, то красивішим вийде яйце. Кожне яйце загорнути в серветку, закрутивши її зверху – малюнок має бути до яйця. Потім опустити яйця в холодну воду і викласти на тарілку. Залишити на 2-3 години і зняти серветки.
Як фарбувати яйця в цибулевому лушпинні з малюнком
Якщо все-таки ви вирішили зупинитися на традиційному цибулинні, то тоді зробіть свої крашанки з малюнками.
Для створення на яйцях малюнків використовують нитки, канцелярські гумки, рис, гілочки кропу, петрушки та мереживо/пластир. Нитками, гумками або мереживом потрібно оперезати яйця, щоб до них прилип рис і гілочки рису – змочити у воді, а потім обернути марлею або шматочком капрону (дуже щільно). У такому вигляді зварити в насиченому відварі лушпиння, а після того, як охолонуть, зняти капрон, марлю і все інше.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи можна пекти паски у Страсну п’ятницю та коли фарбувати яйця.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Дуже смачна заварна паска на вершках: ароматна, здобна і довго не черствіє
- Сирна паска “Пушинка” в духовці: не потрібно ні дріжджів, ні замішування
- Як зробити зелені “мармурові” яйця на Великдень: фарбуємо куркумою та каркаде