Розбираємося, як правильно варити гречку, щоб вона не злипалася і не виходила розмазнею.
Здавалося б, що там готувати – гречку зварити. На жаль, красива розсипчаста каша виходить не у всіх. І як же прикро, коли на виході улюблена страва – це каша-розмазня. Давайте розберемося, у чому може бути помилка і як готувати гречку правильно – якими мають бути пропорції крупи і води та інші секрети.
Як варити гречку – пропорції крупи та води
Почнемо з пропорцій, оскільки це важливий момент.
Отже, щоб приготувати розсипчасту кашу потрібно: на 1 склянку гречки взяти 2-2,5 склянки води.
Найчастіше беруть пропорцію 1:2, але якщо хочуть, щоб крупа розварилася трохи більше, то можна взяти 2,5 склянки води.
Як правильно варити гречку, щоб вийшла розсипчастою
Ще один важливий момент – у яку воду засипати гречану крупу. Запам’ятайте: якщо хочете кашу-розмазню, то заливайте гречку холодною водою, але для розсипчастої каші потрібно, щоб вода закипіла.
І ще кілька моментів, як варити гречку:
- перед тим, як приготувати гречку, її слід промити і, якщо вона не обсмажена, то просушити, а потім прожарити її на сухій пательні протягом 2 хвилин;
- як уже говорили, відправляти крупу слід у киплячу та підсолену воду;
- варити гречку потрібно на повільному вогні, поки не випарується вся рідина (вода або бульйон), а після того, як каша буде готова, – залишити на плиті “дійти” під кришкою на 5-10 хвилин;
- потім перемішати і додати вершкове масло або ж витоплене сало – згідно з українською приказкою “Гречана каша любить сало”.
Важливо: не поспішайте перемішувати кашу – після того, як ви її засипали, потрібно дочекатися повного випаровування води, і лише потім можна перемішати. Тоді вона вийде розсипчастою.
Раніше ми також розповідали, для чого пити чай з маслом – яку користь дає цей напій.