Лайфхаки

Досить кидати в тісто соду, якщо не знайшли розпушувач: ось як краще вчинити

Досвідчені господині знають, що більшість рецептів із тіста передбачають використання розпушувача. Цей білий порошок необхідний, щоб борошно стало повітрянішим, а випічка вийшла м’якшою.

Однак якщо ви вже в процесі готування виявили, що заповітного інгредієнта немає, це не має стати проблемою. Як зробити розпушувач у домашніх умовах – далі в матеріалі.

Як зробити розпушувач для тіста – рецепт

Перш ніж починати змішувати інгредієнти, сподіваючись отримати потрібний склад, важливо розуміти, що ж таке цей самий розпушувач. Магазинний продукт по-іншому називають пекарським порошком, як правило, він робиться з борошна або крохмалю, соди і лимонної кислоти, а також різних добавок. Пропорції у виробничих масштабах підібрані настільки правильно, що вам, як споживачеві, нічого не потрібно робити, крім як розкрити пакет і висипати потрібну кількість порошку в тісто.

Домашній розпушувач буде зроблений вашими руками тільки зі знайомих компонентів, на результаті це не відіб’ється, але точно дасть змогу заощадити час, нерви і гроші – саморобний варіант завжди дешевший.

Запам’ятовуйте, як зробити розпушувач із соди та лимонної кислоти:

  • відміряти дві чайні ложки соди й одну чайну ложку лимонної кислоти;
  • змішати їх в одній ємності;
  • додати в тісто.

Із зазначених інгредієнтів вийде зробити одну столову ложку розпушувача, але якщо вам хочеться приготувати білий порошок про запас, рецепт доведеться трохи змінити – додати ще один компонент і збільшити кількість складових.

Спробуйте взяти три чайних ложки соди, просіяних через сито, півтори чайних ложки лимонної кислоти і шість чайних ложок борошна або крохмалю. Усі інгредієнти потрібно перемішати між собою, пересипати в суху скляну банку і щільно закрити кришкою. Такий домашній розпушувач можна зберігати в сухому прохолодному і темному місці, наприклад, у кухонній шафі, і за потреби додавати в тісто.

Як зробити розпушувач самому, якщо вдома є тільки сода

Дуже часто господині замість покупного розпушувача використовують звичайну соду або гасять її оцтом. Насправді, є ще більш результативний варіант – замість оцту брати лимонну кислоту. Випічка тоді буде пишнішою, та й із пропорціями вгадати легше, адже нікому не хочеться, щоб тісто “віддавало” кислотою.

Запам’ятайте, що якщо ви використовуєте одну тільки соду, пропорція має бути 1:50 – одна частина соди на п’ятдесят частин борошна. Якщо будете гасити оцтом, то кладіть два інгредієнти в пропорції 1:1, наприклад, одну чайну ложку соди, гашену однією чайною ложкою оцту. Пам’ятайте, що в разі недотримання пропорції тісто неприємно пахнутиме одним з інгредієнтів, але якщо ви зробите все правильно, жодного стороннього аромату чи присмаку не помітите.

Загалом, ви абсолютно точно маєте знати, як гасити соду для різних видів випічки – чи завжди потрібно її гасити, в яких випадках краще всипати без кислоти і від чого це залежить. Тільки так у вас вийде постійно готувати шикарні десерти.

Інше в категорії

Завантажити ще Завантаження...No more posts.