Якщо овочі, попри всі зусилля, постійно гниють, то потрібно зробити три дії.
Багато власників льохів стикаються з проблемою, коли овочі не “доживають” до терміну з’їдання. Плоди гниють і покриваються плямами, що б ви не робили. Якщо це вам знайомо – ми підкажемо, що потрібно виправити. Дізнайтеся, як зберігати моркву в льосі місяцями і які є три причини, через які овочі та фрукти швидко стають непридатними для їжі.
Як зменшити вологість у погребі
Найчастіше причиною псування овочів є неправильні умови зберігання – підвищена вологість і відсутність вентиляції. Якщо в підземному приміщенні постійно присутній конденсат, то потрібно знати, як позбутися цвілі та вогкості в погребі.
Щоб усунути проблему назавжди, доведеться прибрати все і зробити ремонт – провести або прочистити вентиляцію в льосі, пофарбувати стіни штукатуркою, за необхідності підняти рівень підлоги. Також приміщення варто обсушити й обкурити димовою шашкою.
Бажано висушити й обробити 10%-вим розчином мідного купоросу всі ящики та дерев’яні полиці. У деревині також може накопичуватися волога, через яку гниють припаси.
Якщо конденсат у погребі не зникає і вологість все одно висока, розкладіть по приміщенню мішечки з крейдою або ящики з вапном. Ці речовини будуть вбирати зайву вологу.
Чому гниють овочі в погребі – поширена причина
Навіть за ідеальних умов фрукти й овочі можуть псуватися через хвороби. Якщо в ящику зі свіжими овочами є підгнилі або запліснявілі, то зараження швидко пошириться кімнатою.
Щоб цього не допустити, дуже важливо перебирати овочі. Тому перед тим, як зберігати картоплю в льосі, огляньте кожен плід і викиньте все зі слідами захворювань. Те ж саме стосується й інших культур. Протягом терміну зберігання періодично оглядайте льох і прибирайте гнилі овочі.
Також овочі довше зберігаються і рідше гниють, якщо не стикаються один з одним. Плоди рекомендується засипати землею, тирсою або піском, і зберігати саме в такому вигляді.
Що робити, щоб картопля не гнила в погребі – правила товарного сусідства
Не всі плоди можна залишати поруч один з одним. Картоплю, моркву, капусту і буряк краще тримати якомога далі від яблук і груш. Якщо зберігати все разом, то продукти швидко згниють.
Перед тим, як зберігати яблука в погребі, пересипте їх тирсою і знайдіть місце подалі від овочів. В ідеалі овочі та фрукти варто тримати в різних приміщеннях.