Розбираємося, чи потрібно чистити печериці перед смаженням або тушкуванням – що кажуть досвідчені кулінари.
Багато господинь упевнені, що чистити печериці не потрібно – достатньо їх добре помити. Інші ж кажуть протилежне: є сенс почистити гриби й обрізати їх. Чи потрібно чистити печериці перед приготуванням насправді – розповідаємо нижче.
Чи треба чистити печериці
Все залежить від того, звідки у вас гриби і наскільки ви в них упевнені. Лісові – обов’язково миють, очищають від сміття, землі та комах, а також знімають з грибів верхній шар. Річ у тім, що в ньому можуть міститися токсичні речовини, які гриб, як губка, вбирає з середовища.
Якщо ж це магазинні печериці – треба їх чистити чи ні? Гриби з магазину, якщо ви в них упевнені, іноді достатньо просто промити під проточною водою. Хоча більшість кулінарів усе ж таки наполягає на тому, що й такі потрібно чистити.
Як чистити печериці правильно? Цей процес включає в себе сортування, а також обрізку деяких частин. Ось що потрібно зробити:
- відсортувати гриби – зіпсовані та гнилі викинути;
- зіпсовані місця обрізати, а ніжку підрізати обов’язково – це стосується всіх печериць, оскільки на них можуть бути залишки ґрунту і міцелію;
- за допомогою гострого ножа зняти шкірку з шапочок.
Ніжку потрібно відрізати тим більше, чим довше гриб зберігався. Але ось темні пластинки під капелюшком прибирати не радять – вони надають грибам особливого смаку.
Після цих маніпуляцій потрібно промити гриби під проточною водою і просушити їх на рушнику. Лісові печериці перед приготуванням радять також проварити протягом 5 хвилин у посоленій воді, а потім її злити.
До речі, щодо миття, то довго тримати печериці у воді, а тим паче замочувати їх перед готуванням не варто: вони дуже швидко насичуються водою, що позначається на смаку і на їхньому зберіганні. Якщо ж збираєтеся сушити гриби, то мити їх категорично не можна.
Раніше ми розповідали, чи можна розігрівати каву в мікрохвильовці та що буде, якщо так робити.