Деякі хитрощі допоможуть створити кулінарний шедевр.
М’ясо в духовці – коронна страва багатьох господинь, яку прийнято готувати на святковий стіл. Новий рік не виняток, адже українські жінки запікатимуть курку чи свинину в рукаві, фользі або на деку. Дізнайтеся, як маринувати м’ясо для запікання, щоб отримати ідеальну страву.
Найкращий маринад для м’яса – варіанти
Кулінари та досвідчені господині сходяться на думці, що маринад потрібно вибирати залежно від м’яса, яке ви хочете готувати. Наприклад, свинина відмінно приготується, якщо змастити її гірчицею з медом, а потім посипати часником, базиліком або хмелі-сунелі. Для яловичини краще використовувати прованські трави і різні кисло-солодкі соуси.
Який маринад найкраще розм’якшує м’ясо? Відповідь проста – той, що у своєму складі має кислоти. Оцет, гранатовий сік, ківі, кефір, вино – всі ці продукти чудово підходять для маринування м’яса. Якщо додатково ще й додати сіль, приготована тушка танутиме у вас у роті.
Як маринувати м’ясо – правила та поради
Якщо не знаєте, як замаринувати м’ясо для запікання в духовці, скористайтеся простими, але ефективними порадами:
- для запікання краще брати шматки м’яса без кісток – це може бути філе або стегенце;
- якщо запікаєте цілий шматок, стежте, щоб за вагою він був не більше 2 кг, інакше по краях він може підгоріти, а всередині не пропектися;
- кераміка – найкращий матеріал для запікання, краще брати форму з нього;
- якщо використовуєте деко, обов’язково загортайте м’ясо у фольгу або хоча б застеляйте дно пергаментом.
Якщо ви запам’ятаєте ці прості правила про те, як замаринувати м’ясо для запікання в духовці, то зможете в будь-яких умовах і практично з “нічого” приготувати шикарну м’ясну страву.
Корисна порада: ніколи не використовуйте для маринаду сіль або приправи, в яких є сіль. Вона “витягує” вологу з м’яса, через що шматочок стає сухим і жорстким.
Як замаринувати м’ясо для духовки – простий рецепт
Господині, яким потрібно замаринувати м’ясо для запікання, щоб страва вийшла ніжною, соковитою й ароматною, можуть взяти на озброєння цей рецепт. Його можна використовувати для будь-якої частини свинини, але особливо добре він показує себе щодо корейки, яка вважається досить сухою.
Інгредієнти:
- один кілограм корейки на кістці;
- 60 мл оливкової олії;
- один зубчик часнику;
- половинка лимона;
- третина чайної ложки зіри;
- одна чайна ложка насіння коріандру;
- чорний перець горошком;
- на кінчику чайної ложки – сушений часник, куркума, апельсинова цедра, гірчичний порошок, білий перець;
- півтори чайних ложки італійських трав;
- дві щіпки червоного гострого перцю.
Свинину вимити, нарізати порційно шматочками так, щоб кожен слайс був завтовшки приблизно 2.5 см і опинився на власній кістці. З’єднати в окремій ємності зіру, подрібнене насіння коріандру, 8 горошин чорного перцю, сушений часник, куркуму, апельсинову цедру, гірчичний порошок, білий перець, італійські трави й гострий перець. Туди ж влити оливкову олію, перемішати.
Видавити сік із лимона, додати в маринад терту лимонну цедру і подрібнений часник. Викласти в тарілку свинину, кожен шматок щедро обмазати маринадом. Покрити тарілку плівкою, прибрати м’ясо в холодильник на 5-6 годин, потім запікати в духовці за своїм рецептом.
Вас також можуть зацікавити новини:
- Навіть дуже кислі мандарини за 15 хвилин стануть солодкими: ось що потрібно зробити
- Це м’ясо не підходить для холодцю: страва буде позбавленою смаку і не застигне
- Що додати в салат Олів’є для смаку: цей інгредієнт вирішує все