Війна

Розвідка Нідерландів: у Росії розгортають сили з 1500 військових КНДР

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс на зустрічі з міністрами оборони країн НАТО, 17 жовтня 2024 року. Ruben Brekelmans/X

Розвідувальні дані Нідерландів свідчать, що Росія розгортає для своїх потреб щонайменше 1500 військових з Північної Кореї.

Про це 25 жовтня написав у Х міністр оборони Рубен Брекельманс.

Повідомляючи таку цифру, урядовець послався на розвідку Королівства Нідерландів.

"Перші спеціальні підрозділи вже прибули до Росії і, ймовірно, спочатку будуть розгорнуті в Курську. Ця значна ескалація вимагає відповідної реакції", — зазначив Брекельманс.

Президент України Володимир Зеленський 25 жовтня заявив, що вже 27-28 жовтня Росія залучить перших військових із Північної Кореї в зонах бойових дій.

Що відомо про інформацію щодо залучення військових з КНДР у війну проти України

13 жовтня президент України Володимир Зеленський заявляв, що Росія та КНДР "нарощують союзництво" і вже йдеться не тільки про постачання зброї, яка використовується проти України, а й про "передачу людей" до російських військ. Уже 14 жовтня Зеленський заявив, що Північна Корея "фактично включилась" у війну проти України.

14 жовтня керівник Росії Володимир Путін вніс на розгляд до російської Держдуми проєкт про ратифікацію договору про "всеосяжне стратегічне партнерство" між РФ та Північною Кореєю. Росія та КНДР підписали цей договір 19 червня 2024 року. Держдума ратифікувала договір 24 жовтня.

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що близько 11 тисяч солдатів з КНДР готують воювати в Україні.

Раніше джерела Суспільного у розвідці повідомляли, що на Далекому Сході Росії для війни в Україні готують десять тисяч солдатів з КНДР. Пізніше Зеленський додав, що Україна фіксувала присутність офіцерів та технічного персоналу з КНДР на тимчасово окупованих територіях. Імовірно, їх направили раніше, аби підготуватись до відправки контингенту.

23 жовтня міністр оборони США Ллойд Остін вперше підтвердив, що північнокорейські солдати справді прибули в Росію.

Сама Північна Корея назвала ці повідомлення "безпідставними чутками". Представник Північної Кореї в ООН заявив, що відносини КНДР з Москвою є "легітимними і заснованими на співпраці".

Очільник Кремля Володимир Путін прокоментував інформацію про розгортання північнокорейських солдатів на території РФ. Він послався на договір про всеосяжне стратегічне партнерство між Росією та КНДР. Сказав, що фото з присутністю корейських солдатів на території РФ – річ серйозна, якщо є знімки, вони щось відображають". Путін додав, що до ескалації в Україні привели дії не Росії, а "держпереворот, 2014 року, підтриманий США".

Схожі публікації