П’ятниця, 25 Жовтня, 2024
Новини Конотоп

На Сумщині посилено контроль за реалізацією вершкового масла

На Сумщині посилено контроль за реалізацією вершкового масла

На адресу Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області через Web-форму Держпродспоживслужби надійшли звернення щодо фактів реалізації у інтернет маркетплейсів Prom, Rozetka, Епіцентр, масла «Українське» 82,5% жирності з пастеризованих вершків та масла «Українське» із свіжих вершків 82,5% жирності, які на думку заявників являються не маслом, а спредом. Про це повідомили у відомстві.

На маркуванні масла був зазначений виробник ТОВ «Атлант груп» та адреса потужності виробника: вул. Івана Павла, 3/2, м. Суми. За результатами опрацювання звернень з’ясовано, що у м. Суми вулиці Івана Павла не існує, а найбільш подібна назва вулиці – це вулиця Іоана Павла ІІ, на якій відсутні потужності з виготовлення вершкового масла.

В Україні діє національний стандарт ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови». Відповідно до якого солодковершкове масло – вид вершкового масла, що його виробляють з пастеризованих вершків, сквашених чистими культурами молочнокислих бактерій.

Деякі виробники замінюють натуральний молочний жир трансжирами, зокрема гідрогенізованою пальмовою олією. При цьому вони часто вказують недостовірну інформацію, в яких пропорціях, а головне, який саме жир використано. Трансжири отримують штучним шляхом. Це роблять для збереження олій від псування та здешевлення виробництва харчових продуктів.

У даному випадку недобросовісний виробник використав у маркуванні фальсифікованого харчового продукту назву масло солодковершкове екстра «Українське» 82,5%, виготовлене згідно із ДСТУ 4399:2005, а у складі продукту зазначений тільки один інгредієнт – пастеризовані вершки з коров’ячого молока.

Законодавством визначені заходи, які можуть застосовуватися до операторів ринку, у випадку виявлення фальсифікату:

– призначення штрафу за неправильне маркування;

– зняття з продажу, якщо перевірені зразки не відповідають нормам якості та безпечності;

– зняття з виробництва та призначення утилізації продукції за показниками якості та безпечності.

З метою припинення обігу та недопущення потрапляння фальсифікованого харчового продукту до споживача Держпродспоживслужбою посилено контроль за реалізацією вершкового масла,  – зазначили у головному управлінні

Споживачів та операторів ринку харчових продуктів, які виявили вищезазначену фальсифіковану продукцію в обігу, просимо негайно інформувати Конотопське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області, м. Конотоп, вул.. Садова, 6, тел.: 05447-6-11-57 е-mail: [email protected] .

Схожі публікації